2015. december 21., hétfő

Vélemény: Az Ébredő ErőElőször úgy gondoltam nem írok egy ötszázegyedik Ébredő Erő beszámolót, mert sokan megtették már, kapott a film hideget és meleget is. Közben folyamatosan azon agyaltam, hogyan értékeljem a filmet, most több nap után úgy gondoltam kellően leülepedett az élmény és tárgyilagosan tudom megítélni, amit láttam. Így a lentebb olvasható beszámoló kizárólag a saját véleményemet tartalmazza, épp ezért nem feltétlenül egyezik a kedves Olvasóéval.


A továbbiakban spoileres leszek, így aki nem szeretné tudni mi történik a filmben és még nem látta, az kérem ne olvassa tovább.

Kezdjük rögtön az elején jó film-e az Ébredő Erő? Szerintem a válasz igen, nem követte el azokat a hibákat, mint az előzmény trilógia. Világmegváltó film-e? Nem, egyáltalán nem. Baj ez? Szerintem nem. Sokat merít az alap trilógiából, több ponton is visszaköszönnek karakterek, vagy jelenetek. Maga a film felépítése is nagyon hasonlít az Új reményre, ebből is látszik, hogy csak is a biztosra mentek a film elkészítésénél. Egyértelműen látszott, hogy az alkotók célja az volt, hogy elnyerje a rajongók tetszését.Az Ébredő Erő egy nagyon tudatos koncepcióra épül, látszik rajta, hogy akik a forgatókönyvet írták tisztában vannak a Star Wars univerzumával. Bizonyos karakterek visszaköszöntek az Expandabled Universe-ből: Kylo Ren karakterének alapjául egyértelműen Jacen Solo szolgált. Ami véleményem szerint egyáltalán nem baj, hiszen a történet központjában végig a Skywalker család állt. Rey szintén párhuzamba állítható Jaina Soloval, csak itt feltételezhetőleg nem testvéri, hanem unokatestvéri viszonyban van a két szereplő.

Talán a legfontosabb egy filmben, hogy a karakterek működjenek és a színészek akik megszemélyesítik őket hitelesek legyenek. Ebből a szempontból remekel a film, nagyon jó castingot végeztek, a fiatal színészek hozzák a színvonalat. Érdemes kiemelni, hogy a Reyt játszó Daisey Ridleynek ez az első filmszerepe! Ám rendkívül jól játszik, egy kimondottan erős női karaktert. A másik újonc a Finnt alakító John Boyega akinek ugyan már volt nagy játékfilmje ám nem tekinthető veteránnak. Számomra Finn volt az, aki kilógott a filmből, túlságosan a humor vonalat képviselte és a motivációja szimplán nem létezik. Mindettől függetlenül színészileg játékot itt sem lehet kifogásolni.A két úgymond ismertebb színész a Poe Dameront alakító Oscar Isac, valamint a Kylo Rent megszemélyesítő Adam Drivel. Mind a ketten jó pár filmben feltűntek már és generációjukban kimondottan erős színészeknek számítanak. Továbbá együtt játszottak a Llewny Davis világa nevű filmben (szerk. érdemes megnézni, egy countryénekesről szóló film), ami elég jó kritikákat kapott.Poe Dameron karaktere volt talán a legkidolgozatlanabb a filmben, szimplán a halál laza, legjobb pilóta volt. És nagyjából ennyi. Remélhetőleg a trilógia elkövetkező részeiben több kiderül róla és kicsit komplexebbé válik.Nekem kimondottan tetszett Kylo Ren karaktere, amikor vásznon volt egyértelműen ő volt a középpontban. Voltak jelenetek, amikben egyértelműen próbálták megidézni Vader szellemiségét pár érdekes csavarral (pl. dühkitörések), amik egyedivé tették a karaktert. Nagyon sokat segített, hogy a Kylot játszó Adam Driver hitelesen tudta nyújtani azt az őrlődést, amin a szereplő keresztülmegy. Érdemes ezt szembeállítani mondjuk Anakin „tépelődésével” az előzményfilmekből, ami egyáltalán nem működött.


Magáról a történetről nehéz beszélni, mert az nem igazán van. Nem tudjuk, miért van most egyáltalán Ellenállás, vagy mi az Első Rend. De ez engem nem zavart. Ez egy bevezető film, az a jó, hogyha vannak kérdéseink, amik foglalkoztatnak minket. Sokan ültünk is volna be egyből a következő filmre, hogy ott folytathassuk a történetet ahol abbahagytuk. És ha átgondoljuk, ez egy hatalmas nagy piros pont. Nincsen lezárva a történet, mert ez csak a bevezető volt, a kérdéseinkre majd csak később kapunk választ.Számomra az Ébredő Erő beváltotta azokat, amiket elvártam a filmtől, jó színészi alakítások, megválaszolatlan kérdések, amikkel kapcsolatban a következő filmig lehet teorizálni. Időtálló látvány! Az Ébredő Erő gyönyörű! Ténylegesen megépítették a díszleteket, a karakterek nem egy paravánháttér előtt rohangálnak. Ott vagyunk a Millenium Falcon fedélzetén, a katonai bázison vagy Maz Katana kocsmájában. Ez a képi világ ugyanolyan időtálló lesz mint, amilyen az eredeti trilógiáé volt. Mégpedig azért, mert ténylegesen valós dolgokat látunk a képernyőn nem pedig egy CGI animációt.Soha nem tartoztam azok közé, akik követelték, hogy a Thrawn trilógiát filmesítsék meg, mert azon kívül minden más csak szentségtörés. Szerintem az Ébredő Erő tiszteletben tartotta a régi karaktereket, nem tolta őket túlságosan előtérbe. Han Solonak voltak baromi laza jelenetei, de azért látszott rajta, hogy megöregedett már. Harrison Ford már a Jedi visszatér óta mondja, hogy Solonak meg kellett volna halnia. Véleményem szerint a VII. filmben bekövetkező halála teljes mértékben passzol a karakterhez. Han, Leia de még Luke nélkül is létezhet Star Wars, ugyanis a varázst nem ők adják. Persze tök jó, hogy ott vannak, de a lényeg inkább az Univerzum. 

Akkor a végére értékeljük:
Azt mondanám, hogy 10 Halálcsillagból, nyolc és fél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése