2014. október 12., vasárnap

Stay on target: AEÚ 9. szülinap

2005 szeptemberében indult el az Az Erő Útjai fórum, tehát ebben a szeptemberben újból volt alkalmunk egy kicsit ünnepelni. Meg persze elmélkedni is...
Az alábbi bejegyzés erősen szubjektív: egyrészt beszámol az összejövetelről, másrészt - azt hiszem, ebbe több energiát öltem - előkerülnek a születésnapokkor jóformán kötelező jövővel kapcsolatos találgatások.

Idén is S'hoa háza látta vendégül a fórum csapatát, egy szeptemberi szombaton. A többség már délután odament, hogy a szülinapi bográcsozásban segédkezzen, így mire mi odaértünk Shue-val, már a kellően ellazult csapat fogadott minket, a kertben rakott tűz körül üldögélve. Asszem sok beszélgetésből kimaradtunk, de legalább a kajára nem kellett várni. A pörkölt egyébként egészen jól sikerült. Az ananászos torta, amelyen egyszerre fújtuk el a gyertyákat, szintén sokat dobott a menün.
Az elegáns késői belépőnek az is hátránya volt, hogy elég fáradt volt mindenki, amikor leültünk játszani. Egyik kedves játékunk, a "ki vagyok" AEÚ változatával foglalkoztunk egy darabig, majd volt egy új ötlet is: valaki mesél az egyik fórumos sztorijáról, a többieknek pedig le kell rajzolni a szereplőket. Remélem, hogy valakinél még megvannak a rajzok, mivel kreativitásból nem volt hiány :D A fáradtság miatt sajnos nem tudtunk mindenki történeteivel foglalkozni, de annak azért örültem, hogy megismerhetem olyan sztorik részleteit, amelyeket nem az elejétől fogva követtem. Azért egy kicsit ilyenkor sajnálkozom is, hogy ezek valószínűleg nem lesznek befejezve...

Nos, igen, ez a befejezés nekem nagy témám. A saját sztorim kapcsán egy bejegyzésben már elmélkedtem azon, hogy vajon nem épp a fórum befejezésének korát éljük-e? A kérdés a mai napig nyitott, annyi különbséggel, hogy most már többen is gondolkodnak rajta. Ha utánaszámoltok, hogy kilenc év mennyi az életetekből, akkor látjátok, hogy néhányunknak a fórum jelen volt a teljes életének közel egyharmadában; felében. Ennyi idő alatt sokminden változik, például a fórumozásra fordítható idő és energia mennyisége, a lelkesedés, meg úgy egyáltalán, a Star Warsszal való viszony. Ez utóbbi nálam legalábbis döntően befolyásolja a fórumozást is. Mostanra igazából nem is az rpg-ről szól a mi közösségünk, hanem magáról a közösségről. Ennek a közösségnek kellenek témák, hiszen eleve egy téma, a Csillagok háborúja mentén jött létre. De az elmúlt évek üzleti okokra visszavezethető változásai egy kissé elbizonytalanítottak mindenkit. Most már nem annyira jó az SW-ről beszélni, hiszen már idegen egy kissé a világ, ahogy erről is írtam korábban. A jelenlegi kor olyan, mint ami kedvenc sztorinkban a Birodalom kora: egy oldalról lehangoló, veszteséggel teli, másról viszont átmeneti, amiben ott az új remény.
Mert végülis mi van, ha az új film visszaránt minket a Csillagok háborújához? Mi van, ha jövő decemberben kijövünk a moziból, és aztán az egész karácsony a régről ismert SW-lázzal telik, amihez természetesen a fórumozás is tartozik? Nem véletlen, hogy a fórum az előző mozifilm évében indult... Az a film megszólított egy generációt, aki nagyon részévé akart válni a mondakörnek - mi van, ha a következő is képes lesz erre? Mi van, ha egyszercsak 2015 végén, tíz évvel a fórum indulása után beállít ide egy csapat olyan srác, mint amilyenek mi voltunk?

A mostani állapot egyfajta agónia, hiszen az rpg leginkább döcög, sok tag fel se jár, sőt, az eddig töretlen népszerűségű Jedi Camppel kapcsolatban is voltak kétségek. De ahogy az idei Camp végén Soossyy is megállapította, még nincs itt a temetés ideje.
Úgyhogy én az alábbiak szerint képzelem a jövőnket. Most amolyan stagnálás van, olyan, mint amikor egy hosszú mondat végén már fogy a levegő. Ennek a tíz éves mondatnak a vége az új film lesz. Addig fenntartjuk a fórumot, megcsinálunk egy tábort a fórum érájában, dolgozunk, hogy legyen még hova megérkezni egy új generációnak, akik talán ugyanolyan lelkesedéssel üzemeltetnék a virtuális játszóterünket, mint mi. Kicsit fura lesz, sok szempontból, hiszen mi leszünk az öregek. De ez így van rendben: végülis egy dekádot megélt projekt kezdőcsapata mi más is lehetne?

Nekem tehát erről szól a kilencedik szülinap: egy jel, hogy bennünk van a tizedik is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése