2014. július 18., péntek

JC'14 Tudástár - A Galaxis felfedezése

Évezredekkel a Köztársaság megalapítása előtt az emberiség már teljesen beterítette a civilizációjuk bölcsőjét, a Coruscant bolygót. Miután a hóditó rakata birodalom kiterjesztette rájuk a hatalmát, az emberek Yavin előtt 27,500 körül a kifejlesztették saját űrhajóikat, megkezdődött a Galaxis benépesítése. A rakaták karbonit technológiája alapján hatalmas alvóhajókat építettek, amelyekben hibernált állapotban várták az utasai, hogy egy benépesítésre alkalmas bolygóra érkezzenek. Ám a csillagközi utazás nem volt gyors művelet, a coruscanti alvóhajók évszázadokat utaztak, mire letették rakományukat olyan bolygókon, mint a Kuat, a Csilla, a Koros Major vagy az Alderaan. Ezek a kolóniák azonban nem lettek egy nagyobb társadalom részei, teljesen el voltak választva egymástól.
Az emberek és a majdani köztársaság diaszpórájára még várni kellett. Habár az emberek mellett más népek is próbálták megfejteni a rakata hiperhajtóművek titkait, az Erő segítségével működő szerkezeteket nem sikerült működőképessé tenniük. Több, mint 5000 évvel később, a Végtelen Birodalom bukása után az emberek Corelliai kolóniájával párhuzamosan a duros népnek is sikerült megkerülnie a hipertechnológia Erő-aspektusát, és megkezdődhetett a csillagközi tér bejárása.

A hiperhajtómű felfedezésével a magvilágok bolygói konfliktusba kerültek egymással, amit az Egyesítő Háborúk követettek (nem összekeverendő a későbbi korosi Egyesítő Háborúkkal). A háborúnak a Galaktikus Alkotmány aláírása vetett véget, ami egyesítette az emberek, a durosok, az anaxsik, a caamasik és a shawkenézek népeit a Galaktikus Köztársaság címere alatt. Habár ekkor már tart a hiperűrutazás hőskora, az utazás maga nagyon veszélyes. A hajóknak nem csak egy tiszta útvonalat kell találniük a csillagok között, de a csillagok gravitációs terei között is.
A Magvilágokon belül hiperűr bóják és kutató drónok segítségével könnyen feltérképezték az első hiperűtvonalakat. A Koréliai Útvonal felfedezése biztosította Korélia gazdasági dominanciáját a Köztársaságon belül, míg a Tengely (később Perlemian Kereskedelmi Járat) összekötötte Coruscant-t a závoli Ossus bolygóval, és a jedi lovagok templomával. A Terjeszkedési Korszak és az azt követő Nagy Megnyilvánulás Kora közel nyolcezer évig tartott, és a Köztársaság új területeket népesített be, amiket később a Kolóniákként, a Peremként (Belső Perem) és a Terjeszkedési Régiókként hívnak.

Az ismeretlen területek felfedezését és betelepítését a Köztársaság finanszírozta, és különböző társaságok és cégek hajtották végre. A cél a magvilágokban felgyülemlett népesség elszórása, a kereskedelem fellendítése és új erőforrások szerése volt. A létrehozott kolóniákat általában elhanyagolták, és a bolygók nyersanyagait kizsákmányolták. A tűrhetetlen körülmények miatt sok világ fellázadt, az élükre pedig Coruscant és Corellia legnagyobb riválisa, Alsakan állt. Habár Coruscant győzedelmeskedett az Első Alsakai Konfliktusban és megerősítette a hatalmát a Magvilágok felett, nem ez az utolsó alkalom, hogy Alsakan megpróbált a Köztársaság központjává válni
 A közel háromszáz évig tartó háború viszont véget vetett az ismeretlen területek felfedezésének, és a Köztársaság kirobbanó terjeszkedése majdnem teljesen leállt ezerötszáz évre. Mire újra fellendült a kolonizáció, a köztársasági felderítőknek újabb problémával kellett szembenézniük. Az újonnan felfedezett bolygók legtöbbjén értelmes civilizációk laktak. Ezeket kisebb konfliktusok és tárgyalások után próbálták beintegrálni a Köztársaság rendszerébe, az egyre népesebb Szenátust pedig átköltöztették egy tágasabb épületbe, ami évezredekig adott otthont a különböző bolygók képviselőinek. A terjeszkedést hátráltatta az újra és újra kitörő Coruscant-Alsakan konfliktusok, és egy xenofób vallásos, a Pius Dea rend majdnem ezer éves uralkodása, ami maradandó viszályt szított a magvilágok és a külső területek között.

Nem a Köztársaság volt az egyetlen, akiknek belső viszályokkal kellett küzdeniük. Évezredekkel később Ye. 6900-ban véget és Második Skizmát követő Százéves Sötétség. A Köztársaság ekkor csak a Perlemian és a Koréliai Útvonal közötti területet fedte le, így a sötét jedi szakadárokat a galaktikus északnyugatra fekvő feltérképezetlen területekbe száműzik. Ajunta Pall és társai kétezer évre a történelem homályába vesznek. A Köztársaság szemétől elrejtve az ismeretlen területeken felvirágzott egy új hatalom, a Sith Birodalom. Ye. 5100 körül egy sith hadúr, Marka Ragnos könyörtelen hadjáratot indított riválisai ellen, és kemény kézzel összefogta a sith népet.
Ekkor már leginkább kalandorok és felfedezők térképezték fel a Galaxist. Két testvér, Gav és Jori Daragon egy volt ezek közül a pionírok közül, akik gazdagság vagy kaland reményében vágtak nekik a hiperűr veszélyes útvonalainak. Véletlenszerű koordináták alapján nekivágtak az űrnek, ám nem sejtették, hogy útjukat az Erő vezérli. A szerencsés hiperűrugrás végén azonban egy örökösödési viszályban álló Sith Birodalmat találtak, megszakítva a hatalomért küzdőNaga Sadow és Ludo Kressh párbaját.
A sithek hamar elfogták és a fővárosba, a Ziost bolygóra szállítótták őket, ahol a Kressh vezette sith konklávé tudomást szerzett a Köztársaságról. A Daragon testvéreket halálra ítélték, ám Sadow hatalmas lehetőséget látott bennük. Miután titokban megszervezte a szökésüket, elhitette velük, hogy segít nekik visszajutni a Köztársaságba. Kressh rájött Sadow terveire, és ostrom alá vette az erődjét. Miután Sadow visszaküldte Jori Daragont köztársasági űrbe, nagy fölénnyel elpusztította Kressh seregeit, elfoglalta helyét, mint a Sith Sötét Nagyura és tanítványává tette az erőérzékeny Gav Daragont. Jori útját követve az újra egyesített Sith Birodalmat azonnal a mit sem sejtő Köztársaság ellen vezette.

Jori a szülőhazájában, a Koros rendszerben bukkant ki, és első dolgaként figyelmeztette a rendszert irányító Teta uralkodónőt. Habár Teta riadóztatta a Coruscant-t, nem sokan hittek a veszélyben. A hiperűrbő érkező sith seregek könnyen legyőzték a Koros rendszer flottáját, és a Köztársaság magja felé vonultak. Szerencsére a háború a védők oldalára fordult, amikor kiderült, hogy Sadow sith mágiák segítségével többnek mutatta seregeit, mint amennyien valójában voltak. A coruscanti seregek visszaszorították az inváziós flottát a Koros Majorra.
Az események fordultával Sadow menekülni kezdett, és seregeit Gav Daragon kezében hagyta, aki mesterének árulását látva eljuttatta a Sith Birodalom hiperűr koordinátáit Teta uralkodónő kezeibe. A sith űrbe visszatérő Naga Sadowt egy élő Ludo Kressh fogadta, aki megrendezte a halálát, csakhogy később hátbaszúrhassa Sadowt, és átvegye a hatalmat, az összecsapásban azonban végleg meghalt. A köztársasági flotta éppen a Sadow és Kressh seregei közötti harcra érkezett, és könnyen kiiktatta mindkét felet.
A háború után a jedi Odan-Urr a jedi és sith relikviákat az Ossusra vitte, ahol egy új múzeumvárost alapított, és elősegítette Ossus átalakulását a Köztársaság fő jedi központjává. Teta uralkodónő tiszteletére az újjáépülő Koros rendszert átnevezték Teta Uralkodónő rendszerre. A sithek szétszóródtak a sith űr különböző bolygóira, és habár ez megpecsételte a sith faj sorsát, a fennmaradó kolóniák megőrizték hagyományaikat és a mágiájukat. Naga Sadow és megmaradt sithjei a távoli Yavin bolygó holdjára menekültek, ahol sztázisba esve várta egy új Sith Birodalom felvirágzását, massassi követői pedig elkorcsosultak.

A Nagy Hiperűrháború ráébresztette a Köztársaságot arra, hogy interplanetáris társadalomnként nincsenek egyedül a galaxisban. A Sith Birodalom felfedezése és visszaverése egy új felfedező korszak hajnalát jelentette. Habár a Köztársaság erőforrásai nem voltak olyan gazdagok, mint a korábbi kolonizáció idején, a Terjeszkedési Régió mintájára különböző kereskedelmi társaságonon keresztül finanszírozták az új területek felfedezését és betelepítését.
A kolóniahajók legénységei különböző kalandorokból, kereskedőkből, élethelyzetükből menekülő civilekből álltak. Habár a Köztársaság igyekezett megerősíteni a katonai jelenlétét, kisebb osztagokat tudott a hajóknak biztosítani, és jedi diplomatákat, hogy felvehessék a kapcsolatot az esetleges külső hatalmakkal. A hiperűrutak feltérképezése vakmerő felfedezőkre és utas nélküli drónhajókra jutott, amik a jelzéseiket visszaküldik a társaságoknak, hogy érdemes-e egy kolóniahajót küldeni a végállomásukra.

Egy ilyen drón jelzését fogták nemrég, habár az üzenet nem felel meg egyik protokol mintájának sem. Lehetséges, hogy vészjelzés, vagy egy primitív kultúra kommunikációs próbálkozása. Az egyetlen biztos, hogy valaki megpróbálja a Köztársaság figyelmét felhívni. A Tingel Kereskedelmi Társaság egy kisebb kolóniahajót szándékozik küldeni a hiperjárat végére, hogy egy új társasági kolóniát alapítsanak, vagy felvegyék a kapcsolatot a helybéliekkel.

1 megjegyzés:

  1. Jó kis összefoglaló!
    Tehát még egyszer: a játék a Hiperűr Háború utáni kolonizóciós hullám idején játszódik. A játékosok egy ilyen felfedezőhajón indulnak majd el az drón jelzései után. Lehetnek katonák, Jedik, mérnökök, bármi, amit a fantáziátok ki tud találni...!

    VálaszTörlés