2014. február 1., szombat

Könyvajánló: James Luceno - Darth Plagueis

Darth Plagueis: a valaha létezett legnagyobb Sith-ek egyike. Minden vágya a hatalom megszerzése. Az elvesztése az egyetlen, amitől fél. Tanítványként elfogadja a Sith-ek könyörtelen módszereit. És amikor eljön a perc, végez a mesterével, de megesküszik, hogy ő maga nem jut erre a sorsra. Mert Darth Plagueis olyan tudást birtokol, mint még soha senki – parancsol az életnek és parancsol a halálnak.”
Ha valaki hozzám hasonlóan rajong a sith történetekért, akkor ez a rövid ismertető biztosan felkelti az érdeklődését. Amikor először olvastam ezeket a sorokat, tudtam, hogy a könyv egyszer biztosan felkerül majd az én szerény könyvespolcomra, büszkeséget ébresztve bennem akárhányszor csak rápillantok. Be is szereztem nem sokkal a megjelenése után és tűkön ülve vártam, hogy rájöhessek a hatalmas Sith Nagyúr, Darth Plagueis halhatatlanságának titkára. Szorgalmasan belebújva a sorok sűrűjébe egész gyorsan a végére tudtam érni, és akkor teljesedett ki bennem a gondolat: „Vajon az én elvárásaim voltak túl nagyok, vagy csak túl gyorsan olvastam végig?”.
Az első pár fejezet után feltámadt bennem a gyanú, miszerint a könyv írója a Darth Bane trilógia és a Baljós árnyak közötti időszakot próbálja áthidalni ezzel a könyvvel. Ez csalódást okozott nekem, hiszen csaknem ezer „standard évet” jelent, ami tele lehet izgalmas történetekkel, és szerintem egynél több könyv témájaként is remekül megállta volna a helyét. Így végül az utolsó fejezetekhez érve inkább olyan érzésem volt, mintha egy használati utasítást olvasnék, ami segít az események megértésekben, nem pedig egy idegtépően izgalmas történetet.
Második nekifutásra próbáltam lassabb tempóban, jobban belemerülni a sorokba. Ekkor szembesültem a tévedésemmel. Bár a történeten még mindig érződött fentebb említett „kapcsolatteremtés vágya”, tartalmazza azt, amit ezekben a könyvekben kerestem. Plagueis és Sidius stílusa, gondolatai, hozzáállásuk a Sith filozófiához, az Erőhöz, mind-mind ott rejtőzik a sorok között.
Tehát ajánlom mindenkinek a figyelmébe a könyvet, mert amellett, hogy befoltozza a korábban megjelent (erre a korszakra vonatkozó) könyvek által hagyott hézagokat, a Sithek egy újfajta szemléletét mutatja be, egy remek történet keretében.

U.I.: Javaslom a Darth Bane trilógia és a „Darth Maul – A vadászó árnyék” c. könyv olvasását a „Darth Plagueis” c. könyv előtt a spoiler-ek elkerülése érdekében.

2 megjegyzés:

  1. Köszi! Kb. hány évvel játszódik a cselekmény a Baljós Árnyak előtt? Vagy ugrálnak az időben?

    VálaszTörlés
  2. Na, már megvettem, most már csak le kell olvasni...

    VálaszTörlés