2013. május 25., szombat

JC'13 Tudástár - A Sith Birodalom és a Köztársaság viszonya a békeidőben

A Sith Birodalom, ahogy előretört, és egyre nagyobb területek felett szerette volna megszerezni az irányítást, már nem volt elegendő a korábbi birodalom erőforrása. A Sith Birodalomban rengeteg nem-Sith is helyet kapott: katonák, titkosszolgák lettek belőlük, míg az igazi Sithek, Lordok, és követőik megmaradtak a vezetői szerepekben. A területek fel vannak osztva ezek között a Lordok között: mindenkinek megvan a maga befolyási területe, ahol ők az urak. Rivalizálnak egymással, bár a Sötét Tanács felettük áll, és némi kontrollt gyakorol felettük.  Ezek a Nagyurak nagy szabadsággal rendelkeznek, főleg saját területeiken: sok kellemetlenséget okoznak saját maguknak és a Birodalomnak is, a piszkos munkát, pedig rendre nem ők vállalják be. Azonban nem hódolnak be olyan könnyen a Sithek egymásnak: egyesek mindig megpróbálnak ellent mondani a feletteseiknek, feljebb próbálnak jutni, nagyobb befolyást próbálnak szerezni, legyenek bármilyen szinten is; a dolog nem ritkán azzá is fajulhat, hogy egyes Lordok renegátokká, kitaszítottakká válnak. Olykor ezt a Sith Birodalom úgy használja ki, hogy bár hivatalosan nincs köze az adott Nagyúrhoz, a színfalak mögött mégis nekik dolgoznak, így a Birodalomnak nem kell bemocskolnia a kezét és a békével ellentmondásba keverednie ahhoz, hogy borsot törhessen a Köztársaság orra alá.

Egy ilyen Sith Lord és a szervezete található a Biske bolygón is, a béke által határolt felségterületek széle mentén. Céljuk, hogy a felszín alatt munkálkodva táptalajt teremtsenek a majdan újra kirobbanó háborúhoz: befolyást szereznek, viszályt szítanak és gyengítik az ellenséget. De nincsenek egyedül: a hidegháború alatt számtalan ilyen szervezet és Sith tevékenykedik hasonló módon; a folyamatot lassítja azonban, hogy ezeket az akadályokat időről időre egymás elé is görgetik.

A békeidőszak a Köztársaságban egészen máshogy telik: a hangsúly az újjáépítésen és az újraszervezésen van, a katonai készülődés csak másodlagos problémát jelent. Bár nyolc év telt el Coruscant lerohanása óta is, de az ún. “Coruscant Kiszipolyozása” óta - így nevezik a Köztársaságban a Coruscanti Szerződést - az állapotok a fővárosban még mindig rendezetlenek: az utcákon rengeteg a bűnöző, militáns csoportok próbálják meglovagolni a háború farvizét, és a Szenátus korrupciója megmérgezi az újjászületés folyamatát. De sikert is felmutathat a Köztársaság: a Jedi Polgárháború óta romokban heverő Taris újra felépült, és számos helyen sikerült rendet rakni, amit a Sith Birodalom szétzúzott.

A Köztársaságnak ezekben az időkben az újjépítéshez rengeteg támogatóra van szüksége: szinte bármit megad a segítségért cserébe, bizonyos szervezetek, emberek, akik komolyabban kiállnak az ügy mellett, nagy privilégiumokban részesülhetnek, és befolyásra tehetnek szert. Ezt rengeteg szerencsevadász is kihasználja: csempészek, bérgyilkosok, fejvadászok és egyéb zsoldosok keresik a kenyerüket ebben a környezetben; mondhatni, az ő csillaguk ezekben az időkben magasan jár. Ezek az emberek olykor mélyen behatolnak a Birodalmi területekbe: ezeket az embereket nem köti a szerződés: törvényen kívüliek, és ezt nem is mulasztja el a Köztársaság használni. Ők sem tétlenkednek a béke alatt, és készülnek, mert tudják: a Sithek a színfalak mögött újra erőt gyűjtenek. Ezeket az embereket használja fel a Köztársaság információszerzésre, csempészésre és az ellenség vonalainak lassú, módszeres bomlasztására. A békeidőben, mivel jelentős mennyiségben vannak még mindig mozgósítva, a Köztársaság rengeteg katonát használ az újjáépítéshez; azonban a titkos osztagok és kommandók tagjai, a speciális katonák még ilyenkor is folyamatosan bevetéseken vesznek részt.Tehát, bár béke van, a helyzet feszültsége nem tűnt el végleg, és minden nappal egyre nő: mind a Birodalom, mind a Köztársaság árgus szemekkel lesi, hogy a másik hibázzon; s e hiba nyomán egy gyors csapással eldöntsék a hidegháború kimenetelét, vagy egy újabb háborúba bonyolodva gyűrjék le a másik oldalt, és kerítsék újra hatalomba a galaxist, örökre kikergetve a másik felet a galaxisból....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése