2013. május 25., szombat

JC'13 Tudástár - A Jedik útkeresései

A Jedik története még jóval a Köztársaság megalakulása előtt a Tython bolygón kezdődött. Felismerték, hogy az Erőnek két oldala van - melyeket a bolygó két holdjához, az Ashlához és a Boganhoz hasonlítottak - és ezek egyensúlyának megőrzésére kell törekedniük. Ám idővel egyre többen gondolták az egyik, valamint a másik oldalról, hogy az a helyes út. Elkerülhetetlenné vált a két oldal összecsapása, mely végül az Erőháborúkban csúcsosodott ki. A Bogant, a Sötét oldalt követőket, és vezetőjüket Rajivari mestert végül legyőzték, és megalakult a Jedi Rend, mely felismerte, hogy az Erőt a bolygón kívül is képesek használni.

Új otthont találtak az Ossuson, és elindultak, hogy békéjüket kiterjesszék a galaxisban. A Jedi Lovagok a Köztársaság őrzői lettek, a béke fenntartói. A Tythont elhagyva számtalan tudást olvasztottak Rendjük eszméibe, többek között a caamasik igazságszeretét. Így aztán bár sokáig nem voltak hajlandóak beavatkozni a Köztársaság konfliktusaiba, végül úgy érezték csak úgy szolgáltathatnak igazságot, ha mégis megteszik: a Tionéz háborúban győzelemhez segítették a Köztársaságot Tion ellen. Azonban még ez sem változtatta meg álláspontjukat, melyet egészen a Nagy Galaktikus Háborúig, a Sith-ek visszatértéig megőriztek.

Az évezredek során a Jedik és a Köztársaság kapcsolata megerősödött, és Ossus pusztulása után a Rend székhelye a Coruscantra került, de még ezen után sem igazán akartak részt vállalni a Köztársaság háborúiban. A Mandalori Háborúkban részt vevő Jedi lovagokat is száműzték a Rendből. Azonban CSzE (Coruscani Szerződés Előtt) 28-ban, a Sith visszatérésével kezdődő harcokból már nem vonhatták ki magukat, mert a Sötét oldal követői közvetlenül őket is támadás alá vették.

Végül béketárgyalásokat kezdtek Alderaanon, de a Sith váratlan csapást mért Coruscantra: elpusztította a Jedi Templomot, és Zym nagymestert, a Rend fejét is megölték. Ezek után felajánlották a maguk békéjét.Satele Shan vezetésével a Jedik ismét utat találtak a Tythonra, hogy felfedezhessék gyökereiket. Hátrahagyták megszokott szerepeiket, hogy elmerenghessenek rajta: mit is jelentett Jedinek lenni; míg más részük a Köztársaságban maradt, és kalandozásokba fogott, vagy harcolt. Őket kitagadták a Jedi Rendből, renegátokká, kitaszítottakká váltak, és immáron önállóan járták az Erő útjait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése