2012. november 4., vasárnap

A hálózat

Még valamikor 2011-ben láttam egy ismeretterjesztő műsort a tévében, ami azt boncolgatta, hogy a kommunikációs forradalomnak köszönhetően 6 „lépésben” el lehet jutni egy véletlenszerűen kiválasztott személyig egy képzeletbeli kapcsolati hálón (akit érdekel, link: http://est.hu/film/25024/a_hat_lepes_hatalma/tv). Arra gondoltam, hogyha a neves kutatók megcsinálták ezt egy bolygóval, akkor én rálicitálok, és egy egész galaxison mutatom ki ugyanezt a törvényszerűséget. Azonban – mivel józanul nem tudok földönkívüliekkel kommunikálni – egyetlen minta jöhetett szóba, a Star Wars galaxis, pontosabban a miénk, Az Erő Útjai fórum. A dolgot aztán kollektíve elfelejtettük, de mostanában valahogy eszembe jutott, gondoltam, szánok rá egy órát…


Milyen hálózat ez?

Hát olyan, min a Facebook. Érted… Ha két személy ismeri egymást, akkor kapcsolat van közöttük. Ez a két személyt egy hálózat egy-egy pontjaként kell elképzelni, és mivel mindketten egyetértenek abban, hogy kapcsolat van közöttük, a két pont összeköthető. Ha nem ismerik egymást, a két pont nyilván nincs összekötve. Ilyen kölcsönösség-alapú a Facebook is, az ötletet adó filmben egyébként azt is vizsgálták.
Ezt a módszert egyébként szociometriának hívják, az a lényege, hogy feltárja egy közösség struktúráját. A struktúra azért lényeges kérdés, mert ennek ismeretében lehet megjósolni az információáramlás gyorsaságát, az együttműködési potenciált, a lehetséges konfliktusokat, stb. Szociometriából persze többféle van, van olyan is, ahol nincs szükség kölcsönös választásra, de jelen esetben ezt nem lett volna értelme használni.


Miért érdekes nekünk ez?

Ami engem érdekelt, a legegyszerűbb szociometriával is jól vizsgálható. Arra voltam kíváncsi, hogy ha két vagy több játékos egy közös sztorit akar összehozni, akkor a karakterek szempontjából hogy lehet ezt összehozni. Persze elég sok minden összeterelhet két karaktert, maga a küldetés, „jó helyen jó időben” helyzet, de érdemes eljátszani a gondolattal, hogy a „valakinek a valakije” úton jut el egymáshoz a két játékos. Ha belegondolunk, akkor a non-Jedi kasztok pont így működnének a valóságban. Ahhoz, hogy felbéreljek valakit egy munkára, kell ajánló, és innentől már rögtön van értelme ismerni ezt a hálózatot…
Az sem lényegtelen, hogy kik a „híres” személyek a karakterek közül, azok, akiket sokan ismernek. Ha valahogy olyan szituáció jön ki, akkor két karakter akár sztorizgathat is róluk, vagy jöhetnek az olyan szövegek, hogy „egy haverommal történt, hogy…” Nem sok helyen olvastam még ilyet, én is csak egyszer próbálkoztam ilyennel, amikor Vrohndír előtörténetéről írtam egy verset, de szerintem hangulatossá, életszerűvé tehet pár ilyen jelenet egy beszélgetést.


Eredmények

Érdekes kérdés volt, hogy berakjunk-e npc karaktereket, halott karaktereket. A mintavétel úgy is indult, hogy ezeket az adatokat is közölték azok, akik részt vettek a felmérésben. Azért gondoltuk, hogy ezek a karakterek is lényegesek, mert rajtuk keresztül is össze lehet kötni személyeket, éppen ezért ezek a kapcsolatok pont ugyanannyit érnek, mint a játékosok közöttiek. Be is vittem a gépbe az összest, de végül áttekinthetetlen lett a kapott ábra, így a végső elemzésbe nem vettem bele őket.
Az ábrán látható, hogy a régi karakterek vannak a centrumban, náluk a legösszetettebb a kapcsolati háló, és nekik van a kapcsolatuk. Ez egyrészt logikus, hiszen nyilván befolyásolja a kapcsolatok számát, hogy valaki mögött hosszú, aktív játék van, ezen kívül az adatbázist én szerkesztettem, a saját ismereteim, olvasott történeteim szerint. Bár a diplomaszerzés óta újra van időm olvasni, és el is kezdtem felfedezni a fórum aktuális történeteit (egyébként vannak nagyon jók!!), be kell valljam, a régieket még mindig sokkal jobban ismerem. A több információ nyilván komplexebb szerkesztést is jelent.
A szerkesztés egyébként eléggé pontatlan, sok a hiányos infó, bekerültek halott(nak hitt) karakterek, szóval vannak sebek az elemzésen, de hát hobbiból csináltam. Ha valaki úgy érzi, hogy szeretné kiegészíteni a saját részét, vagy tudna egy ilyen ábra segíteni valahogy a játéktervezésben, akkor szóljon nyugodtan. Ha nem rohamokban jönnek a kérések, akkor nem jelent nagy ügyet módosítani az egészet.
Zölddel jelölte ki a gép, hogy ki milyen szerepben van a karakterek közül. Van egy nagy karám, abban azok vannak, akik ugyanolyan szerepben vannak, és van néhány kisebb, egy-két karaktert tartalmazó is, ezek a kiemeltebb szerepek.

 1. Skygo Ace: Neki azért van különleges szerepe, mert én szerkesztettem az adatbázist, tehát neki az összes kis kapcsolatát ismerem, tudom a jelentőségüket, tudom ábrázolni is. Ezen kívül 2005 óta folyamatosan játszom, és még az „elveszett három évet” (AEÚ1 és AEÚ2 közötti le nem játszott időszak) is úgy írtam meg, hogy mennyi mindenkivel találkozott. Azóta is úgy játszom, hogy ha lehet, több karaktert is bevonok.
 2. „Karám”: Ez az átlag karakterek társasága. Megvan a saját társaságuk, saját összekötőik, de nem ismernek annyi játékos karaktert, legalábbis a felmérésben ez nem jelent meg. Ne feledjük, hogy ez 2011-es mintavétel, és egy csomó adat úgy van az adatbázisban, hogy mostanában olvastam egy sztorit, no, bele is raktam.
 3. Lak Kanianlak: Nyilvánvalóan központi szerepe van, hiszen Tanácstag, ezen kívül aktívabb éveiben Lak is úgy játszott a karakterével, hogy minél több más karakterrel hozta össze.
 4. JC10 „elveszettjei”: Elvileg mindenki ismeri a JC10, azaz a Koréliai válság történetét. Ott volt a Thor-dyas-szál, amelynek szereplői elhagyták a Rendet. A karakterek közül egy – nagy örömömre – később aktív karakter lett a fórumon, ezek nem. A kiemelt státuszuk annak köszönhető, hogy a global miatt is nagy figyelmet fordítok ezekre a szálakra, és mivel én szerkesztettem az adatbázist, ez meg is jelenik benne. Későbbi kalandok tervezésénél ez a két arc hasznos lehet.
 5. Tibbo N’oba: A fórum hőskorának egyik legnagyobb volumenű története (még könyv és JC11 is lett belőle) ehhez a karakterhez köthető. Azért van kiemelt státuszban, mert ennek a történetnek lett volna egy második felvonása is, amit előkészítettek, és így N’oba kapcsolatban van a fórum lényeges karaktereivel.
 6. Zeratul Secura: Szintén a fórum hőskorában aktív karakter, akinek fő története az előbb említett N’oba-sztori. Ezen kívül azonban sok más játékban is megfordult, például harcolt Oxynónál, ahol azért jó esély volt rá, hogy a karakterek összehaverkodjanak egymással, és központi arcokká váljanak…
 7. Soosssyy Afrost: Ez a karakter azért is érdekes, mert nem tudom megjegyezni a nevét még mindig. Ehhez még hozzáadódik a tény, hogy a hőskor után volt egy aktívabb rpg korszak a fórumon, amit elsősorban Raven és Soossyy tartottak kézben. Soossyy karaktere azért került kiemelt státuszba, mert ő még a hőskorban is játszott, ezért a karaktere afféle hidat képez a régi és az új történetek között. Ezt a helyzetet egyébként úgy hívják a szociometriában, hogy töréspont: nézzük csak meg, hogy több szálat ő köt a nagyobb tömbhöz. Lak és Sky azért van ilyen kiemelt státuszban, mert a maguk idejében szintén töréspontot játszottak el. Ez ráadásul csak egy karakter: mind Soossyy, mind Raven több manifesztációban jelen van ebben a hálózatban. Szerintem ilyen egy jó moderátor egyébként.
 8. Draco Techtus: Ez igazából játékos karakter, bár ti valószínűleg már nem láttátok aktívnak. Ő volt Vlaado Thor és később Julien Starfinder mestere, a Jedi Tanács tagja, és a JC10-ben a Chu’unthor parancsnoka. Ennélfogva lényegesnek tartottam, hogy ő is megjelenjen az adatbázisban, és mivel régóta törésponti szerepet játszik, és fontos szerepe volt a propagált JC10 játékban, kiemelt státuszba került.
 9. S’hoalen Deare: Igazából ő is a régi dicsőség miatt került kiemelt szerepbe, mint N’oba. Neki megvolt a maga nagy eposza, aminek volt egy jól előkészített következő része, de sosem lett lejátszva. Vegyük észre, hogy kapcsolatban van a JC10 kulcskarakterével, Siddel. Na, ezért van kiemelt szerepben.
 10. Sid-moni Talo: Ez a karakter utoljára 2005 őszén volt aktív. Akkor mit keres itt? Hát úgy, hogy a JC10-ben viszont kiemelt karakter volt, és globalban is fontos szerepe lehet, s ezért indokoltnak láttam berakni az adatbázisba. A dolog mesterkélt mivoltát jól érzékelteti az is, ő az egyedüli, aki kívül van a karámon.
 11. Ashulare Shade: A JC10 Thor-dyas-szálának később is aktívan tartott karaktere. Igazából azonos státuszban lenne Kenny karakterével, Kenny azonban nem küldött nekem adatokat, és a történetéből sem vagyok olyan felkészült. Ezeknek a karaktereknek az az érdekességük, hogy ők jelen voltak a Koréliai válság eseményeinél, tehát azoknak a karaktereknek, akik be akarnak szállni, ők fontos kapcsolódási pontok. Kenny és Vrohndír között olvastam is egy ilyen párbeszédet valamikor régebben, örültem is, hogy ennyire vágják, hogy mi a teendő ezzel.

A hat lépés


A második ábra segítségével megpróbálom szemléltetni ezt a bizonyos „6 lépést”. Induljunk ki mondjuk Cerseiből, az Árnyak Hölgyéből, aki mondjuk szeretne összejönni egy tüzes kis Sötét Jedi hölggyel, vagyis Scyth-el. Tudomásom szerint ők egyáltalán nem ismerik egymást. Az ábrán követhetőek a lépések, és persze némi odafigyeléssel látható, hogy milyen hibákról írtam korábban.

Először jön Cersei, mint 0. lépés. A kapcsolati hálóban két irányba indulhat: a mostanában molesztált ifjú Jedi, Ashulare felé, valamint a vele ingatag szövetségben lévő Vrohndír felé. A program persze nem tudja, hogy a JC10 szál kihűlt, és azon keresztül nem jut el Scyth-ig, ezért ábrázolja ezt a vonalat is az 1. lépésben. Logikusabb persze Vrohndírból kiindulni, aki a 2. lépésben tovább adja a drótot Aliciának, a pénzéhes fejvadásznak. Itt azért meg vagyunk lőve egy kicsit: a JC10 szálon nehéz elképzelni, hogy tovább jutna az üzenet Draco Techtusig, azaz a Jedi Tanácsig, és hát Raven se biztos látná szívesen Aliciát, miután olyan vad tűzpárbajt vívtak az űrben. Alicia azonban megfigyelheti Ravent, vagy köthet vele valamilyen megállapodást, és így tovább juthat. Attól függően, hogy melyik vonalon indult el Cersei üzenete, a 4-5. lépésben jut át valahogy a centrumon. A centrum a sokak által ismert Jedikből áll, s ez a szerep végül is nem irreális, hiszen a Jedik őrzik igazából a Galaxis békéjét ebben az időben, nem a GBE (bár én szeretném kissé feljebb hozni ezeket a karaktereket). A JC10 szálon ez Techtuson keresztül oldható meg, ami egyszerűbb, hiszen ő tényleg mindenkit ismer. Az ígéretesebb Vrohndír-vonal újból nehézségbe ütközik, hiszen Raven mestere, Byron valóban ismeri Skygót, csak éppen Sky azt sem tudja, hogy Byron életben van (bár amikor majd megtudja, lesz egy kis balhé). Byron persze nem csak Skyt ismeri a Rendből, úgyhogy elegánsan lépjünk túl ezen a kis problémán! A következő lépés Soossyyhoz vezet. Itt világlik ki Soossyy töréspont-szerepe: csak rajta keresztül lehet eljutni a célig. Ha Cersei Vronhdíron keresztül indult ki, akkor el is fogyott a hat lépése. Ha valahogy megoldotta a JC10-vonalat, akkor még van egy. Ez egy bizonyos Aerexhez vezet, akiről nem tudom, hogy ki, gondolom a börtönben ismerte meg őt Soo. Elfogyott a 6 lépés, Cerseinek nem jut tüzes Sötét Jedi!
Vajon miért nem? Ne feledjük, hogy ez egy fantáziavilág rpg fóruma, amiben eleve sok adathiány van. Valószínűtlen, hogy Scytch csak egyedül ezt az Aerexet ismeri a világon, vagyis egyedül ezen a szálon lehet őt megközelíteni. Az is valószínűtlen, hogy Cersei vagy Vrohndír nem ismer senkit a Jedik közül (hiszen Vrohndír maga is közéjük tartozott egykor), illetve ennyire gyér ismeretségekkel rendelkeznek. Vrohndír például anno sok adatot is közölt, de az ábra áttekinthetőségének érdekében az npc-ket levettem innen, ezzel kiiktatva pár vonalat (bár azok valószínűleg amúgy is zsákutcák lettek volna). Örüljünk annak, hogy egyáltalán lehetséges eljutni Cerseitől Scyth-ig, hiszen elvben ezek csak játékos karakterek!


További lehetőségek

Érdeklődés függvényében bővíthető az adatbázis, pontosíthatjuk, hogy kinek van egyáltalán benne helye. Sokat lehet ezzel még szöszölni. A hat lépésben érezhető volt, hogy nem elég a puszta ismeretség ténye, a kapcsolat jellege is lényeges lenne, hiszen ellenségek valószínűleg nem adnának tovább egy üzenetet, illetve vannak inaktív kapcsolatok is. Ezt is ábrázolni, csak kicsit komplikáltabb megadni a szükséges adatokat, meg elvégezni a számításokat, de azért nem vészes. Kíváncsi volnék, hogy nézne ki az AEÚ struktúrája, ha ezt is bele tudnám rakni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése