2012. augusztus 30., csütörtök

Könyvajánló - Halálcsillag, Sötét Találkozó, Végzetes Szövetség

Nem tudom, hogy a nyaralások közepette ki mennyire ugrott neki a mostanában megjelenő Star Wars könyveknek, illetve ki mit tud a hamarosan megrendelhető olvasmányokról. Be kell valljam, a könyvkiadás üteme engem kicsit megelőzött, ezért sok olyan mű van, ami számomra is meglepetés lesz majd az elkövetkező időszakban. Addig is, röviden írnék pár sort azokról a művekről, amik újdonságok, és valószínűleg sokaknak ismeretlenek.

Végzetes Szövetség

Egy korábbi írásomban már megjelent ez a könyv, mivel éppen a megvásárlása során jöttem rá, hogy a Star Warsnak egész nagy piaca lett.

A könyv a mostanában ingyenessé váló The Old Republic című MMORPG játék világához készült, ami látszik is rajta. Igyekszik a lehető legtöbb kasztot felvonultatni, kicsit bele is lehet veszni a karakterek sokaságába. Ezek a karakterek aztán szövetséget kötnek, mint a játékban, és küldetésre mennek, mint a játékban, és már el is képzeled a saját karaktered a játékban... Nem mondanám, hogy teljesen felületes a sztori és a karakterek kidolgozottsága. A cselekmény kifejezetten részletesen van leírva, a szereplők konfliktusai, belső motivációi világosak az olvasó számára, de nem mondanám, hogy olyan mélységekbe húz minket a szerző, mint ami például a Sith-ek bosszújánál tapasztalható volt. Pedig egyes szituációkból ki lehetett volna hozni a dolgot, azonban egyértelmű, hogy nem új karaktereket, hanem egy új világot akar velünk megszerettetni a mű. Egyébként ez sikerül neki: a könyv végére olyan jól összeállt és elfogadhatóvá vált a TOR egyébként általam előítéletekkel fogadott világa, mintha mindig is a Star Wars része lett volna (megjegyzem, hogy mindig is a Star Wars része volt: több éra darabjaiból gyúrták össze, olyan sok önálló ötlet nincs benne). Ennek köszönhetően sikerült is belepiszkálni a JC12 sztorijába! :)
Aki szeret egy igényesen szórakoztató, könnyen emészthető művet olvasni, annak ajánlom.

Itt lehet beszerezni és jobban megismerni: link


Yoda: Sötét találkozó

Ez a könyv azért érdekes, mert még az eredeti Clone Wars koncepció szerint készült. Én speciel semmilyen mértékben nem vagyok a Tartakowsky-féle rajzfilm rajongója, azonban a teljes multimédiás projekt világát többre értékelem, mint a 2008 óta látható animációs film világát.

Ez éppenséggel egyáltalán nem elég ahhoz, hogy pozitívan nyilatkozzak egy regényről, viszont több jó okom van rá, hogy jó szívvel ajánljam ezt a művet. Én úgy vélem, hogy mivel a Jedik alapvetően spirituális lények, egy jó Star Wars könyvben ennek a szempontnak komoly kidolgozottsággal kell megjelennie (amennyiben persze Jedik a főszereplők). A szerző nem is hanyagolta el ezt a feladatát, s szerencsére a cselekmény is kellően érdekes volt.

A cselekményt tömören úgy tudnám összefoglalni, hogy Yoda megpróbál Dookuval találkozni, és minden addig történt borzalom ellenére visszatéríteni őt a jó oldalra. Magához vesz pár útitársat, akik közül a padawanok a lényegesebb szereplők (az ő hulláikat láthatjuk is a Sith-ek bosszúja filmben, a Templomban, még a stáblistán is rajta vannak).
Miről szól igazából ez a könyv? Azokról kötelékekről, amelyek egymáshoz és az Erőhöz kötik a Jediket, a félelmeikről, reményeikről. Ezen belül is nagy súlyt kap a jellemzően titokzatos ismeretlenségbe burkolt Yoda karaktere. Gyakran pihen a cselekmény visszaemlékezésekkel, amelyekből megismerhetjük Yoda és Dooku kapcsolatát, a Mester és Tanítvány viszonyát. Erre a viszonyra hivatkozva, ebben bízva indul el Yoda a Coruscantról - s ez a kapcsolat megismerhető Dooku szemszögéből is.
Külön öröm, hogy Skywalker és Kenobi csak a végén, szinte viccből jelennek meg!

Régen olvastam már - angolul - a művet, de amennyire emlékszem, itt könnyebb volt érzelmileg bevonódni, eltöprengeni a messzi-messzi galaxis hősein, mint egy átlag Star Wars regényben. Arról, hogy mennyire fogott meg, szerintem sokat elmond, hogy a JC09 sztorijában az egyik fontos helyszín innen volt.

A könyv beszerezhető, megismerhető itt: link


Halálcsillag

Még nem jött ki, de angolul már olvastam, és javaslom, hogy ezt ti is tegyétek majd meg, ha már elérhető magyarul! A szerzőpáros nevéhez köthető a Battle surgeons, Coruscant Nights, és a hazánkban megjelent Vadászó árnyék is (mondjuk azt nem ketten írták).

Tipikusan afféle "B-oldalas" karaktereit jelenítik meg a Star Wars világának. Sehol Vader, Kenobi, meg ilyenek, hanem csak az expanded universe iránt érdeklődők előtt jól ismert mellékszereplők kapnak itt főszerepet. Ez aztán vagy vontatott lesz, vagy zseniális...

Ez a könyv azért jó, mert sokkal árnyaltabban, kidolgozottabban mutatja be a Star Wars első technológiai "boss fight-jának" előzményeit. Kik építették a Halálcsillagot? Hogyan? Hogy érezte ott magát egy mérnök? Egy munkaszolgálatos? Vajon minden rohamosztagos velejéig gonosz, agymosott alak? Mit csinál egy birodalmi katona szolgálaton kívül egy ilyen támaszponton? Hogy veszel rá egy kocsmárost arra, hogy ott dolgozzon? Milyen problémák vannak az építés során? Mit szól a régi tiszti kar, ami még a Köztársaság oldalán, a Klón Háborúkban ment át tűzkeresztségen? Milyen érzés meghúzni egy olyan fegyver tűzkioldó gombját, ami a szemed láttára pusztított már el egy bolygót? ...milyen érzés egy alderaaninak szolgálni a Halálcsillagon?
Ezeken a dolgokon nem gondolkozol el, amikor nézed a filmet, és szurkolsz Luke-nak, hogy robbantsa fel a cuccot, aztán menjen vissza a kitüntetésért. De amikor rájössz, hogy mennyi történetnek a csomópontja ez az űrállomás, és hogy milyen jól meg lehet ismerni a Birodalom működését ebből a könyvből, akkor érdeklődni kezdesz... Én legalábbis így voltam vele. Ha belegondolsz, a Star Wars szuperfegyverei gyakran elnagyolt, gyermeteg ötletnek látszanak, és csak azért vannak ott, hogy valami szimbolizálja a Birodalom gonoszságát. Ez a két szerző megoldotta, hogy sokkal hétköznapibb, reálisabb színben tekintsünk arra a nagy kerek izére a filmeken...

Itt lehet vele még többet foglalkozni: link

1 megjegyzés: