2012. július 26., csütörtök

JC'12 Tudástár - Az Új Jedi Rend visszavonulása és Fel Császár

Bár Luke Skywalkert Daalának sikerült száműznie Jacen Solo elszabadulását ráverve, nem ő volt az egyetlen üldözött Jedije, vagy éppen egyszerű polgára a Galaktikus Szövetségnek. A háborúk tépázta galaxisban talán sose volt ennyire szükség a bűn módszeres üldözésére, mint most. Daala ezt kihasználva rengeteg intézkedést tett annak érdekében, hogy megfigyelje, és ha kell, üldözze a Szövetség polgárait, legyen szó coruscanti vagy Nar shaddai polgárról.


Mivel a Szövetségi Őrséget feloszlatták, Daala felállított egy saját, hasonló célú szervezetet Galaktikus Szövetségi Biztonság néven, és még a Mandalore Boba Fett-el, és harcosaival is többször szövetkezett, hogy egyre zsarnoki céljait elérje. A mandalorik többször is támadásokat intéztek a Jedik és coruscanti templomuk ellen. Bár fenyegetően hatott ez a Szövetség lakóira nézve, a közvélemény a Jediket a vong háború, a killikek, a fekete flotta és minden egyéb konfliktusban való túlságos befolyásuk és negatív irányító szerepük miatt még mindig bűnbakokként kezelte, habár a Szövetség részeit képezték.

Az ossusi akadémia
Daala népszerűtlen intézkedései nem maradhattak azonban következmény nélkül. A Jedi Tanács Saba Sebatyne Mester vezetésével, több elégedetlenkedő szenátor és katona támogatását élvezve úgy érezte: itt az idő cselekedni. A kuati Haydnat Treen Szenátor, Merratt Jaxton Tábornok és Sebatyne puccsal eltávolította Daalát hivatalából, elfogták és bebörtönözték. A három ember belátta, hogy egy kezében hagyni a Szövetség irányítását túlontúl nagy veszélyekkel jár, így ezután az első Triumvirátusként kormányoztak átmenetileg. Az időszak nem tartott soká, miután Luke Skywalker összehívta a megmaradt Jediket, és úgy döntöttek, hogy mivel a Szövetség elutasítja őket, a békét nélkülük képzelik el és útjában állnak a változásnak, végleg eltűnnek. Így lépett ki a teljes Új Jedi Rend a Galaktikus Szövetségből. Felvették a kapcsolatot az Ismeretlen Régiókban lévő Zonama Sekottal, és az ott élő Alakító kasztba tartozó, a vongoktól korábban elkülönült és békében élő alakítókkal. A cél az Ossus Projekt előde volt: a vong háborúk során vongformált bolygót visszaalakítani eredeti állapotába. Az Alakítók segítettek, és a projekt sikeres volt; később még számos háború sújtotta bolygó fordult hozzájuk. A Jedik visszavonultan éltek ezután Ossus világán, a Kam Solusar vezette Jedi Akadémián; a Yavin 4-i, háborúban elpusztult Praxeumra már nem mehettek. A Jedi Rend többé nem volt a régi: Luke Skywalker behatásai, bár a Mester messze élt most valahol, átitatták az Új Rendet: egyáltalán nem voltak olyan kötöttek az itt tanulók, mint a régi Rend idejében, inkább egy családként, mint egy hitközösségként tekintettek tagjai egymásra.

Jaina és Jagged
Eközben Boba Fett újra feltűnt, és mivel az admirálissal népének kifizetődő kapcsolata volt, kiszabadította Natasi Daalát börtönéből. A nő a fejvadásztól megtudta, hogy Jagged Fel ellen többen szervezkednek a Birodalmi Maradványban, akik vissza akarják állítani a régi Birodalom fényét. Daala a hírre odautazott, és a néhány lázongó Moff élére állva nem titkolt szándéka volt, hogy kiüsse a nyeregből Jagged-t. Nyílt háború zajlott kettejük közt, de aztán megegyeztek: választásokon mérik meg egymás erejét. Azonban a harcba egy harmadik fél, Vitor Reige is beszállt, aki ki nem állhatta Daalát és a módszereit. A politikai küzdelmek igencsak kiéleződtek, mikoris Fel túl messzire vetette a sulykot: lebombázta Daala kampányközpontját. Ezt a lépést azonban nem lehetett szőnyeg alá söpörni. Jagged Fel visszalépett a jelöltségtől, és a politikai színtérről egyaránt. Folytatta vadászpilóta karrierjét, és egy alkalommal kisegítette a Solókat a bajból. Ekkor került újra korábbi jegyese, Jaina Solo közelébe, és végül a Hapesnél úgy döntöttek, egybekötik életüket.

Reige végül legyőzte Daalát, és ő lett az államfő; ezzel a nő politikai ambíciói végleg kettétörtek, és örökre eltűnt. A végleges rend azonban még nem állt be: a Szövetségben az első és a második Triumvirátust is külső, sötét Erőhasználók hathatós közreműködésével hamarabb felbontották, mint kellett volna. Befolyást szereztek a Szenátusban, de végül, a Jedik segítségével elüldözték a behatolókat. Ezzel párhuzamosan a Birodalmi Maradványban Reige személyes okokból visszavonulni kényszerült. Jagged Fel, kihasználva az alkalmat a Birodalmi Maradvány első Császárává lett, és kihirdette a Győzelem Háború Nélkül programját a vezetőségben: Birodalma célja a béke, de a világok meghódítását nem felejtik el, azonban ehhez háború nélküli megoldásokat fognak alkalmazni. Tudta, hogy hatalmi törekvéseiben milyen nagy segítségére lehetnek az Erőhasználók; azonban a Jedik már visszavonulva éltek, messze a Maradványtól. Fel Császár így egy titkos program keretében összegyűjtött néhány potenciális jelöltet, akikből Birodalmi Jediket akart képezni, megfelelő potenciál híján azonban felkereste Ossust, hogy tanítsák ki a leendő Lovagokat az Erő megismerésének alapjaira, melyben nagy segítségére lesz felesége, a sokat próbált Jaina Solo….

5 megjegyzés:

 1. Ez második olvasatra sem lett teljesen érthető, de nem adom fel. Kicsit tömény lett.

  VálaszTörlés
 2. Az igaz. Melyik részével van probléma?

  VálaszTörlés
 3. Lényegében az egész logikája nagyon durva, hogy most ki kivel mikor és hol meg miért. :D

  VálaszTörlés
 4. Hát igen, sorry, nem mi találtuk ki xD

  VálaszTörlés
 5. De legalább megértem, hogy miért nem olyan népszerű ez az idő. :D

  VálaszTörlés