2012. július 10., kedd

JC '12 Tudástár - Galaktikus Összefogás és Kumbaja

Habár a Galaktikus Polgárháború java még éppen csak elkezdődött az endori csatával, nem a Birodalom volt a Lázadó Szövetség egyetlen ellensége. A Ssi-ruuvi Impérium még az Új Rend alatt kötött egyezséget Palpatine császárral, aki raptor-technológiáért cserébe területet ígért a ssi-ruuknak. Az Uralkodó halálával rájöttek, hiába várják, hogy a Birodalom betartsa a megállapodást, maguknak kell megszerezni a környező bolygókat. Az ekkor már Szabad Bolygók Szövetségeként ismert Lázadás és a birodalmi erők először kötöttek tűzszünetet a Bakurán, hogy összhangban szembeszállhassanak a fejlett ssi-ruvi erőkkel. Az átmeneti béke nem tartott sokáig, de a Bakurai Fegyverszünet jelezte a Szövetség és a Birodalom közi együttműködés lehetőségét.

YU. 16-ban még javában folyt a Galaktikus Polgárháború, amikor az ekkor már Új Köztársaságként működő Szövetség egy újabb, a Birodalomnál fenyegetőbb ellenféllel kellett szembenéznie a Fekete Flotta Krízis alatt. A yevetha Duskhan Szövetség nem katonai erejével jelentett fenyegetést, hanem belülről próbálta ármánykodással felbomlasztani az Új Köztársaság egységét. Megtámadták a területeik felé küldött köztársasági felderítőhajókat, majd békés szándékot színlelve köztársasági offenzívának állították be a Szenátus előtt. Ez meggyengítette a kapcsolatot az akkori Leia Organa Solo államfő és a Birodalom alatt megsanyargatott bolygók között. Az államfő népszerűsége megingott, hiszen a Duskhan Szövetség manipulációi Organa Solot háborús uszítónak festették le. A Szövetséget ért “atrocitások” ürügyén a yevethák a Fekete Flottával lerohanták a környező bolygókat, miközben lejárató propagandával fordították egymás ellen az Új Köztársaság polgárait és a vezetést. A Köztársaság jelentős károkat szenvedett, mire Organa Solo a Szenátust megkerülve háborút üzent a Duskhan Szövetségnek. A n’zothi csatával és Nil Spaar, a yevethák vezetőjének halálával ért véget a Krízis, de megmutatta, mennyire sebezhető az Új Köztársaság rendszere.

A vongok a támadás előtt több helyen is beépültek
Alig hat évvel a Polgárháború vége után a yuuzhan vongok támadása okozta az első tartós összefogást köztársasági és birodalmi seregek között. A vongok egy szintetikus háború súlytotta galaxisból menekülő nép volt, akik elutasítottak mindenféle mechanikus technológiát. Beépülő ügynökeik már a régi Köztársaság alatt felderítették a Galaxis népeit és erejét. Az első világhajó, a vongok kolónia hajója YU. 25-ben érkezett meg, meglepetésszerűen sikeresen megtámadva az útjába kerülő bolygókat. A Köztársaság választámadásai teljesen sikertelenek voltak, hiszen az Organa Solot államfőként váltó bothan, Borsk Fey’lya nem hitte, hogy a vongok komoly fenyegetést jelentenek, és nem szánt nagyobb csapatokat a védelemre. A yuuzhan vongok organikus flottája nagyobb ellenállás nélkül falta be a Köztársaság területeit. Az Új Jedi Rend lovagjainak is kemény problémát jelentett a vongok elleni harc, hiszen nem hagytak lenyomatot az Erőben. A Yuuzhan Vong Háború első új köztársasági győzelme az ithori csata, ahol Corran Horn fair párbajban legyőzte a támadás vong vezetőjét, de a vongok biológiai támadást szabadítottak el a bolygó felszínén. Az Ithor lakhatatlanná vált, és a köztudat a jediket okolta. Az obroa-skai vereség után az Új Köztársaság végre ellenállásba kezdett, de túl későn - a vongok flottája egyre mélyebbre hatolt a Galaxisban, terraformálva az elfoglalt bolygókat. A civilizáció által belakott bolygók városi felszínét felváltotta a vongok organikus dzsungele. A vongok végül eljutottak a Jedi Praexumnak otthont adó Yavin 4-re, ahol fiatal jediket fogtak el, hogy beleolvasszák őket saját kasztrendszerükbe. A Praxeum ostroma alatt Anakin Solo, egy fiatal jedi tanítvány segített egy kasztját vesztett yuuzhan vongnak megölni a támadó vong vezetőt, ezzel kiszabadítva Anakin társát és visszaállítva a vong becsületét. A kasztjukat vesztett vongok között innen eredt a hit, hogy a jedik képesek visszaadni a becsületüket, lyukat ütve a vong hadi gépezeten. De ez nem állította meg az élő flottát, és YU. 27-ben Fey’lya államfővel együtt az Új Köztársaság fővárosa, Coruscant is elesett. A bolygó új neve a vongok eredeti szülőbolygója tiszteletére Yuuzhan’tar lett, több évezredes épületeit pedig lerombolták. A bolygó eredeti felszíne évmilliók óta először látott napfényt, miközben megalapult a Yuuzhan Vong Birodalom. A Köztársaság rövid időn belül alig pár bolygóra zsugorodott.

Coruscant visszafoglalása
A Cal Omas alatt újraformálódó Új Köztársaság minden erejét a konfliktusra összpontosította. A vongok flottája vékonyra húzódott, miközben hirtelen kiszélesedett birodalmukat próbálták összefogni, így a Gial Ackbar Admirális tervezte kezdeti köztársasági támadások sikeresek voltak. Az ebaq kilenci csatában Leia Organa Solo lánya, Jaina Solo legyőzte, és megölte a vongok katonai vezetőjét, Tsavong Laht. A csata után az Új Köztársaság végleg újjáépült, felvéve a Szabad Szövetségek Galaktikus Föderációja (Galaktikus Szövetség) nevet. Luke Skywalker Jedi Nagymester a vongok galaxisából származó Zonama Sekot bolygót kereste, a háború megnyerésének kulcsát remélve. Birodalmi területre érve segített a Birodalmi Maradványt vezető Gilad Pellaeonnak megállítani a vong inváziót, és megszilárdítani birodalmi hatalmát. Pellaeon és a Maradvány a Szövetség oldalán volt. Miközben a Skywalker a chissek segítségét igyekezett megszerezni, a Yuuzhan Vong Birodalmon belül a “jedi megmentők” Anakin Solo által elejtett magjai repedést okoztak. A vong Nom Anor egyre több követőt talált magának, akikkel a vong egységen belüli széthúzást táplálták. Végül mind Luke Skywalker jedijei, mint a yuuzhan vong erők megtalálták a rejtőzködő, élő bolygót, Zonama Sekotot, aki képes volt a vongokéhoz hasonló élő hajókat gyártani magából, és egymaga elpusztítani a vong flottát. A vongok meglepődve tapasztalták, hogy Sekot mennyire hasonlatos saját otthonukhoz, az eredeti Yuuzhan’tarhoz, aki évezredekkel ezelőtt megfosztotta őket az Erő érzékelésétől. A Szövetség csapatai eközben elérték Coruscant-t, és döntő vereséget mértek a vong csapatokra. Skywalker Nagymester megölte a vongok legfelsőbb hadurát, Shimrra Jamaanet, az elfogott és megkínzott jedi, Jacen Solo pedig a támadás a függönyök mögül vezénylő Onimit. YU. 29-ben Sekot közbenjárásával a vong seregek megadják magukat a Szövetségnek, és véget ér a Yuuzhan Vong háború. Az Új Köztársaságot, a Birodalmi Maradványt és a Hapes Konzorciumot magába foglaló Galaktikus Szövetség alatt a Galaxis először volt egységes a régi Köztársaság óta, a Jedik pedig ismét a Szövetség pilléreivé váltak.

Killikek
A boldog békeidők további hat évig tartottak, amikor YU. 35-ben a chissek belügyeikbe való beavatkozással gyanúsították a jediket. Az eset mögött Yuuzhan Vong Háború háború alatt eltűnt jedi tanítványok álltak, köztük Jaina Solo jedi lovag, akiket az Ismeretlen Régióban szunnyadó killik nép olvasztott be kollektív tudatába. A konfliktus kitörését eleinte sikerült diplomáciai úton megfékezni, a Szövetség a békéért cserébe átengedte egy nebula benépesítését a killikeknek. Ám az így belakott bolygók természetes védelmi mechanizmusai megtámadták a killikeket, akik ezért a jediket hibáztatták, és a konfliktus kiújult. A nebula környékén születő szövetségi problémák is a killikekre mutattak. A chissek támadást szerveztek a killik bolygók ellen, ezért pár jedi, Jacen Solo jedi lovag vezetésével, a háború megakadályozása érdekében megelőző csapást mért chiss katonai bázisokra. A chissek ellen elkövetett atrocitás, és az Ackbar Admirális csillagromboló elfogása a killikek által a Rajháború kitörését jelentette. A Szövetségi erőket Gilad Pellaeon Főparancsnok és Luke Skywalker Nagymester vezette. A pár csatából álló konfliktus végül a Tenupen ért véget, ahol Skywalker legyőzte a killikeket vezető Raynor Thul egykori jedi lovagot, és megölte a bolytudatot irányító dathomiri boszorkányt, Lomi Plot. A háború menete ráébresztette a Nagymestert, hogy a jedik túlságosan beleszőtték magukat a Galaxis politikájába, és leválasztotta a Jedi Rendet a Galaktikus Szövetségtől. Skywalker ekkor még nem sejtette, hogy a Rajháború egy sokkal nagyobb problémára világított rá.

7 megjegyzés:

 1. Ezeken túl lesztek, és én is elkezdem már a karakterem megírását. Ez a része az a galaktikus történelemnek, amit már nem nagyon ismerek. Annyi azért még megvan, hogy Jacen Solo nem lány... :)
  Informatív kis írás, de én azért átolvasnám még egyszer a szerző helyében...

  VálaszTörlés
 2. Azt elvileg Norbi tette meg, mert én hajnali négykor fejeztem be :D

  VálaszTörlés
 3. Hát, hajnalban fejeztem be, nem számítottam rá, hogy ilyen hibák nem csúsznak be :D Mindjárt javítva lesz.

  VálaszTörlés
 4. //Norbi: Nem nagyon olvastam át, nem volt rá időm. Most már egy kicsit igen, de még ma kap egy rendes átnézést :) Most egyelőre az volt a lényeg, hogy kint legyen :)

  VálaszTörlés
 5. én meg formáztam, hogy ne legyen baromi nagy lyuk az elején, és sorkizárt legyen a szöveg

  VálaszTörlés
 6. Örülök, hogy benne hagytad a kumbaját

  VálaszTörlés
 7. Kovács Bence tekintettel voltam az alkotói szabadságra. és meghagytam a lehetőséget, hogy ti vegyétek ki :D

  VálaszTörlés