2011. szeptember 28., szerda

TOR: Megéri-e az előrendelés?

hozzászólás 4 hozzászólás
Most, hogy már tudjuk a megjelenési dátumot érdemes elgondolkozni magán az előrendelésen több okból is. Egyrészt maga az előrendelés nem kerül pénzbe! Bemész a hozzád közeli 576-ba ahol lehetőség van előrendelni, itt elkérnek tőled 1500 ft-ot, amit aztán később levásárolhatsz.

2011. szeptember 25., vasárnap

RPG aktuális - Impel Down

hozzászólás 2 hozzászólás
A most következő történet nem épp egy megszokott Jedi-küldetés, ám annál izgalmasabb, titokzatosabb, néhol meg egyenesen félelmetes.
Tulajdonképpen egy nyomozásról van szó, amely néhány Jedit a Belsavisra (Külső Perem, Bohznee szektor, Belsavis rendszer) vezet, itt pedig a Galaxis egyik leghatékonyabb börtönébe, az Impel Down-ba.

2011. szeptember 24., szombat

SWTOR: Megjelenési dátum!

hozzászólás 2 hozzászólás
Pár nappal ezelőtt, nem voltam túl bizakodó a megjelenéssel kapcsolatban. Erre ma bejelentették, hogy December 20-án az Egyesült Államokban, December 22-én pedig Európában is elstartol a játék.
Remélem mindenkinek van rá spórolt pénze.


George Lucas in Love elemzés

hozzászólás 1 hozzászólás
Kicsit kimozdulva a fanfilmek világának effektekkel teletűzdelt síkjáról bemutatnék egy remek kisfilmet, mely nem a tömérdek számítógépes trükkről szól, sokkal inkább egy eredeti ötletről, melyet nagyon jól tálaltak a készítők. Aki ismeri a Szerelmes Shakespeare című filmet, annak már derenghet a film témája is csak a cím ismeretében.

2011. szeptember 23., péntek

TOR: Heti frissítés

hozzászólás 0 hozzászólás
A héten is kaptunk híreket a játékról, igaz nem pont azt, amit vártunk. A legtöbben az Európai béta kezdetét várják, de erről a Bioware hallgat, mint a sír. Szóval ezek után a hét első bejelentése az volt, hogy a klánoknál bevezették a második fázist. Ez így elsőre úgy nézki, hogy egy nagyon érdekes dolog, de igazából nem az :D Lehetőség van arra, hogy megjelöljünk egy szövetséges és egy ellenséges klánt, így nagyobb lesz az esélye annak, hogy egy szerverre kerültök. Természetesen figyeli a rendszer a szervertípust, így a PVE és PVP klánokat nem fogja egy szerverre besorolni. Ezen kívül már lehetőség van arra is, hogy emailbe meghívj valakit a klánotokba.

A második és már kicsit érdekesebb frissítés pedig egy videó volt amiben a companion-okról, azaz társakról esett szó.

Star Wars Tudástár - Coyniták

hozzászólás 0 hozzászólás
Erről a fajról szinte semmit sem lehetett tudni nemhogy a filmekből, de még a regényekből, képregényekből sem. Részletesebb leírásuk a Star Wars: Adventure Journal lapjairól olvasható, amely egy több kötetes RPG lap volt 1994 és 1997 között.
Magam is egy, a Külső Peremen túlra eső bolygóról olvasva bukkantam rájuk a wookieepeedián.
Nem kifejezetten Star Warsos alakok, inkább illenének egy fantasy történetbe, mintsem egy scifi világba. De mivel szerepjátékosként igyekeztem olyan helyeket, népeket megcélozni, amelyekről csak nagyon kevés infó van, a coyniták így igencsak érdekeseknek bizonyultak. Talán megéri ellátogatni hozzájuk, jobban kiismerni a szokásaikat, hagyományaikat. Ha meg több izgalomra vágyik a játékos, megkockáztathat ujjat húzni velük, bár én azt nem ajánlanám. De hadd döntse el ezt mindenki magának.

2011. szeptember 22., csütörtök

Légy Jedi a népszámláláson!

hozzászólás 0 hozzászólás

A facebookot azért szeretjük, mert a közösségi kezdeményezések, találkozók, csapatos és egyéni, internetes kommunikáció jelenleg legelfogadottabb, és intenzitása, aktivitása miatt a legkifinomultabb módja. Ez után a szép, többszörösen összetett mondat után örüljünk ezen belül annak is, hogy azért a Star Wars rajongóknak se kell a szomszédba átugraniuk - a Trekkerekhez - egy kis sütnivalóért.
Nyakunkon a népszámlálás, és a komolykodáson, valamint a magyarok 10 millió alá fogyásán kívül eszébe jut az embernek néhány más dolog is. Például, hogy a Jediknek székesegyháza van Angliában, vagy hogy a 2001-es ausztrál népszámláláson több mint húszezren vallották magunkat az Erő jó oldalán állónak. Hát, eltelt tíz év, és bár nem vagyunk ausztrálok, és főleg nem vagyunk olyan sokan, megmutathatnánk azért mi is, hogy mit tudunk, egy kis fricskát és szellemességet lopva a mindennapokba. Ezt hivatott segíteni az alábbi facebook-oldal is, visszatérve a közösségi oldalra, ahol jelen cikk írásakor csaknem 7000-en tették le a voksukat egy kattintás erejéig a kezdeményezés mellett, miközben egyre több médiumban jelenik meg a dolog.
Az Erő Útjai tehát ezúton felkéri "híveit" hogy az október 1-31 között zajló hazai népszámláláson a Star Wars-os érzelmű lelkek - jár ide egyáltalán másmilyen is? - a "Jedi" vallást jelöljék meg hitüknek.
Legyen a miénk ez a népszámlálás, és ha megjelenik ez a kis poén a médiában, elégedetten dőlhetünk hátra, és mondhatjuk: az Erő velünk volt októberben.... ja, és mostantól hivatalosan is Jediként vagyunk nyilvántartva! :D

2011. szeptember 19., hétfő

Blood of the Empire

hozzászólás 2 hozzászólás
A The Old Republichoz több képregénysorozat is készült, amik célja a történet felvezetése, kibővítése. A Blood of the Empire is ezek közé tartozik, úgy szeretnék róla írni, hogy nem lőném le a történet poénjait. Megpróbálok bizonyos dolgokat összekötni a játékkal és a világgal, hogy kicsit érthetőbb legyen.

2011. szeptember 18., vasárnap

Változások

hozzászólás 2 hozzászólás
Némi változás lépett érvénybe a blogon, erről kaptok most egy rövid tájékoztatást.
Az egyik a korábbi Facebook Like avagy Tetszik gomb és számláló lecserélése a Recommend, vagyis ajánlás gombra. Ezzel nem tetszéseteket fejezitek ki mostantól, hanem értelemszerűen ajánljátok a bejegyzéseket, de ez tökéletesen ugyanúgy működik, mint a like-olás, a Facebook nem is tesz igazán különbséget a kettő között (össze szokta vonni a különféle oldalak, bejegyzések, stb tetszikelését és ajánlását, mikor az XY (személy) kedveli az YX és további X oldalt). Szóval használjátok éppoly nyugodtsággal, mint a korábbi Like-ot.

A másik változás a címkékben jelentkezik. Mostantól különféle rovatok szerint jelennek meg a cikkek, és persze kapnak továbbra is egyéb, konkrétabb besorolást a címkék segítségével. Ilyen például a média rovat, mely alatt könyvekből, képregényekből, számítógépes játékokból és minden egyéb hasonló témából kapjátok meg a napi Star Wars adagotokat. Vagy itt van a közösség rovat, mely a fórum tagjainak találkozói, a Jedi Camp, vagy tágabb körben a hazai Star Wars vonatkozású események kerülnek terítékre.
Ezeket a rovatokat remélhetőleg idővel sikerül majd folyamatossá tenni, most ezen dolgozunk. Veletek pedig az Erő legyen addig is, és további jó olvasgatást!

RPG aktuális - Umgul

hozzászólás 0 hozzászólás
Következő cikkünk egy igen komplex történetet mutat be, amely az Umgulon (Középső perem, Mulgard szektor, Darglum rendszer) játszódik.
Külön köszönetet érdemel Gia, amiért részletes információkkal látott el a kalandot illetően, s amely infók helyenként átszerkesztett verzióját láthatjátok itt.

2011. szeptember 16., péntek

A legmenőbb adventi naptár

hozzászólás 0 hozzászólás
Mi lehet menőbb egy régi adventi naptárnál? Mondjuk egy Lego Star Wars adventi naptár! Minden napra külön figurákkal és járművekkel: 8 db minifigura, amiből a szett tartalmaz egy olyan Yodát, ami sehol máshol nem lesz beszerezhető. Olyan járművek mini makettjeivel mint a Slave I, a Millenium Falcon vagy az X-wing. Mindez egész barátságos 40 dolláros áron, ami nagyjából 9 ezer magyar forintnak felel meg. Aki érdekel, beszerezheti innen.

2011. szeptember 13., kedd

Béta-mizéria

hozzászólás 2 hozzászólás
Úgy néz ki, hogy az Európai The Old Republic béta késik, méghozzá nem is keveset... Egyelőre semmit nem tudni róla, vagy azt, hogy lesz-e egyáltalán. Magát a bétát két részre oszthatjuk: van egy általános béta, ami Észak-Amerikában fut. Itt a meghívott játékosok egészen a béta időszak lejártáig játszhatnak. Ettől el kell határolni a hétvégéket, amik csupán 3 napnyi (péntek-szombat-vasárnap) játékidőt engednek. 

Most úgy néz ki, hogy ebből Európában semmi nincs! Válasz természetesen van erre is: dolgoznak a szerverparkon, magasak a költségek, nem akarják, hogy az európaiak ne a saját nyelvükön játszanak (szerk: ez csak a németekre és a franciákra igaz), ne töltsenek le 2x egymás után klienst, stb. Tehát a helyzet inkább az, hogy jelenleg az amerikai piac nagyobb figyelmet kap.

A Klánteszt a béta hétvégére nem vonatkozik, és nem is biztos, hogy az egész klán kap meghívót (nyilván ez a sokfős klánokra vonatkozik, pl. 150 fős). 

A másik figyelmet érdemlő dolog, hogy az előrendeléshez járó Early Acces NEM vonatkozik a bétára. Vagyis aki előrendel, az ettől még nem nyer automatikusan bebocsájtást a bétába. Már csak azért sem, mert jelenleg csak a dobozos eladás, csak Amerikában félmilliónál(!) tart. Tehát bőven számolhatunk, a többi kontinenssel és a digitális eladásokkal együtt egymillióval.

2011. szeptember 12., hétfő

RPG aktuális - Vrohndír Naex, Keln'Ar'Xerd, Alicia Rukkin szál

hozzászólás 2 hozzászólás
RGP aktuális - ezen a néven indul egy új rovat, amelyben a fórumon éppen folyó játékok valamelyikéről fog hetente cikk megjelenni. Ezekben a cikkekben röviden ismertetjük majd az adott kaland állását, szereplők helyzetét stb.

A mai cikkben Vrohndír Naex szálát nézzük meg, amelyhez csatlakozott Alicia Rukkin, Keln'Ar'Xerd, Werdon Keed és Alfa.
Helyszín: Sebiris, Kathol Szektor, Külső Perem.

2011. szeptember 11., vasárnap

Han Solo beájulna

hozzászólás 0 hozzászólás
A héten megérkezett a csempész fejlődését bemutató videó és azt kell, hogy mondjam nagyon jó. Tele van poénokkal, filmes utalásokkal és hihetetlen lazasággal. Nagy valószínűséggel az egyik legjobb játékélményt fogja nyújtani. Természetesen most is láthatunk új képességeket, mint az élesztés, vagy új NPC-ket mint a mandaloriaiak. Jó lenne már végre kipróbálni élesben is a játékot...


2011. szeptember 5., hétfő

AEÚ szülinapi buli

hozzászólás 4 hozzászólás
A hétvégén eljutottunk a 6. év élő, off-line megünnepléséhez. A vigalom egész hétvégére volt tervezve, és bár még szombat este elmentek páran, úgy tűnik, indokolt az éjszakát is betervezni, ha erről a társaságról van szó.
Az idei ajándék egy-egy muffin volt fejenként, illetve S’hoa ismét készített tortát. Volt róla szó, hogy ez a mi dolgunk lesz, és ami azt illeti, örülök, hogy végül nem ránk maradt ez a munka, mivel nem volt most annyira kedvem a konyhában sündörögni, meg idén is finom lett a szülinapi sütemény, legalábbis nekem ízlett. Megvolt az ünnepélyes koccintás, az idei rövid, lényegre törő tósztot Sofud mondta el, aki ugye a JC11 egyik szervezője volt. A szokástól eltérően se Lak, sem én nem tartottunk beszédet, amit az adott helyzetben szerintem senki nem hiányolt, de most azért megosztanék pár gondolatot.

2011. szeptember 4., vasárnap

Hat év az Erő Útjain: 2011/2

hozzászólás 0 hozzászólás

2010-ben találtam rá egész véletlenül a játékra, azonnal regisztráltam magam, s rövid nézelődés után írtam is egy előtörténetet, melyet némi javítgatás után elfogadtak. Mindez tavaly történt, de akkor miért írok mégis a 2011-es évről?

Hat év az Erő Útjain: 2011/1

hozzászólás 0 hozzászólás
2009 Nyarának elején regisztráltam be a fórumra. Éppen akkor végeztem el az általános nyolcadik osztályát és hatalmas Star wars fan voltam.
Először mikor megtekintettem a fórumot bonyolultnak, mégis egyszerűnek tűnt, hogy van egy hely, ami azzal foglalkozik amit imádok.

2011. szeptember 3., szombat

Hat év az Erő útjain: 2010/2

hozzászólás 0 hozzászólás
Bár már 2008 elején regisztráltam, mégis a 2010-es évet választottam úgymond „kedvencemnek”, hiszen ekkor sok dolog változott, ami a fórumon való aktivitásomat, a játékhoz való hozzáállásomat és a lelkesedésemet illeti.
Byron, jó barátom volt az, aki megismertetett nem csak az AEÚ-val, de egyáltalán magával a Csillagok Háborújával. Akkoriban még nem ismertem ezeket a flancos rövidítéseket, hogy fRPG, fenét, még a SW világból is annyit ismertem, hogy „lézerkard”, ami most igen sokat elárul, ugyebár. Írni azért írogattam egyebeket, aztán Byronnal közösen is írtunk sztorikat SW-n kívül, végül a fórumon találtam magam. Igen szigorú adminokra és moderátorokra számítottam, gondoltam elsőre nem is megy át az előtörténetem az „ellenőrzésen”, aztán mikor elfogadtak, mondhatom, hogy körbekacagtam a fejem. De mégis keveset írtam, aztán meg egyáltalán nem, mivel nem kerestem magunknak mesélőt, így beunalmasodott a dolog. Arra gondoltam: minek meséljen nekem valami idegen, mikor a sztori az enyém, a karakter az enyém stb. Melléfogtam. Annyira melléfogtam, hogy szegény Raven egészen 2010 januárjáig azon a koszos Kareddán dekkolt. Ekkor jött Alicia Rukkin és beindult az a szerkezet, amiről fentebb beszéltem.

Hat év Az Erő Útjain: Időtlen bejegyzés

hozzászólás 2 hozzászólás
Király volt!
Most is király!

Hat év az Erő Útjain: 2010/1

hozzászólás 0 hozzászólás
Csupán egy év múlt el 2010 óta, mégis nehéz pontosan visszaemlékezni, mi is volt pontosan ebben évben. Annak ellenére is, hogy jómagam még sokszor azt hiszem, hogy még a bizonyos kerek esztendő van.

2011. szeptember 2., péntek

Hat év az Erő Útjain: 2009

hozzászólás 0 hozzászólás
Hirtelen fura belegondolni a 2009es évbe. Feleleveníteni, hirtelen kizökkenve az avatárkészítésből, miközben a frontokkal küszködik az ember, S'hoa feltette nekem a kérdést, melyik volt a kedven évem. 2008 és 2009. 2008 az első Campes élményeim miatt, 2009 pedig azért, mert akkor lettem igazán fórumtag - habár sosem voltam az az igazi aktív játékos, részletkérdés. 2009 számomra azért a kedvenc évem, mert úgy érzem ebben az évben sikerült hozzáverődnöm a csapathoz igazán, és barátságokat kötnöm, illetve azokat megalapoznom. Bence megkért, fejtsem ki 2009es évet új fórumos szemszögből, hát kifejteném, íme.

Hat év az Erő Útjain: 2008

hozzászólás 0 hozzászólás
Nem könnyű visszanézni egy adott évre hisz annyi dolog történt már azóta. Egy dolog teljesen biztos, a csapattal együtt töltött legjobb évnek mondhatom.  Olyan csapat alakult ki ekkora, akik közé bekerülni kissé ijesztőnek tűnt egy olyan ember számára, aki a star warshoz vajmi keveset konyít, és valljuk be, azt a rajongást és odaadást, azt az érdeklődést a téma iránt soha nem is fogja elérni. Belegondolva, mindig ijesztő egy kialakult, kiforrott társaságba bekerülni idegenként, újként, kívülállóként.  Azonban hamar bebizonyosodott hogy az aeú-soktól félni felesleges dolog hiszen nagyon baráti társaság, nyiltak, érdeklődőek, segítőkészek voltak.  Gond nélkül befogadtak egy olyan „Erő-mentes” embert, mint amilyen én vagyok.  Egyik fórumos rendezvény követte a másikat, egyik bandázás a másikat, így nagyon könnyen be lehetett illeszkedni. Már ha igazán be akar illeszkedni valaki és kb távoltartani se lehet egy összejövetelről.

2011. szeptember 1., csütörtök

Hat év az Erő útjain: Jeff visszaemlékezése

hozzászólás 0 hozzászólás
Szeretnék én is pár dolgot megosztani születésnapi jókívánságként itt, mivel az én életemben is egy bizonyos fordulópontot jelentett a fórum.
Az én történetem a fórum megtalálásától saját magam megtalálásán át és a mai napig tart konkrétan, de ne szaladjunk ennyire előre.

Hat év az Erő útjain: 2007/2

hozzászólás 4 hozzászólás
Bevallom, elég nehéz kiválasztani a kedvenc évemet az AEÚ-ról. Némi elmélkedés után végül 2007-et választottam, megpróbálom összefoglalni, hogy miért.

Hat év az Erő útjain: 2005/2

hozzászólás 5 hozzászólás
Hat szép esztendő áll az AEÚ mögött, ha belegondolunk ez nem kis dolog az internetes szerepjáték és egyéb fórumok világában. Láthattunk már számos bukott, elhanyagolt, és kifulladt próbálkozást és a legtöbb ilyen már csak a google által tárolt változatban létezik, tisztelet a kivételnek. Lássuk be, nem könnyű egy ilyen oldalt életben tartani. Az AEÚ-ban viszont kezdetektől fogva megvolt ez a potenciál.  Emlékszem, hogy 2005-ben, amikor kijöttem a moziból a Sithek Bosszújáról és irgalmatlan Star Wars lázban égtem, az első dolgom az volt, hogy hazaérve a net segítségével képek és egyéb irományok, wikipédiák (majd wookiepediák) által megpróbáljam enyhíteni ezt a „kínt”. Persze nem akkor ismerkedtem meg az SW világával, de igazán komolyan abban az időben kezdtem magam beásni az univerzum rejtelmeibe. Pár napig (hétig?) így ment, aztán rábukkantam „A” fórumra, és az első pillanattól kezdve, onnantól, hogy belefogtam a regisztrációba, elfogott az izgatottság és a már korábban említett érzés, hogy itt valami különleges dolgot találtam.

Hat év az Erő útjain: 2007

hozzászólás 2 hozzászólás
Én valójában 2006 márciusában regisztráltam a fórumra, de az előtörténetem csak 2007 májusában készült el, és végül ebben a kezdő év, és az azt követőben éreztem magam a legjobban az oldalon. A fórum virágkorát élte, mentek a sztorik szerte az igen tágas galaxisban.
Emlékszem, tizenkét évesen mikor megírtam az előtörténetemet, először borzalmas volt. Jó hosszan fejtegettem a hülyeségemet, és visszagondolva máig bele borzongok, hogy olyan hülyeséget hogy csinálhattam.
De a már veterán tagok, mind kedvesen szóltak rám, és kiemelték mi hibádzik. Körülbelül egy nap múlva már a teljesen új előtörim lett, mely a mostani végleges változat alapkövét jelentette. Most is ez látható kisebb változtatásokkal.
Igazából az első benyomásom nagyon pozitív volt. Senki sem szólt be, vagy nézett le a korom miatt, ahogy azt a legtöbb helyen tették, valamint itt megtanulhattam a FRPG-k alapszabályait nagyon könnyen, így később a második ilyesfajta oldalamon már szinte profi íróként jelentem meg, és ott mára veterán játékos lettem.
Első játékomat egy újonccal vittem, mesélő nélkül, amit nagyon élveztem, bár kritikák szerint nem volt valami minőségi. De nem is ez fogta meg leginkább az érdeklődésem.

Hat év az Erő útjain: 2006/2

hozzászólás 2 hozzászólás
Legkedvesebb évem: 2006. Miért? Mert akkor lett a karakterem nagyfiú. Bizony ám. Az új fórummal és a gyors évpörgetéssel elérkezett a karakterem a lovagi próbákhoz. Persze maradhattam volna továbbra is Padawan, ahogy Sky tette, de én akkor sem nagyon gondolkoztam realitás terén, így toltam a karaktert előre. Itt került először bevetésre úgy igazán a mesélő, mint helyzetet felvázoló megkavaró arc. Ha jól emlékszem, akkor Lak volt a felelős a mi kis lovagi próbáinkért (Sacani biztos ott volt, meg asszem én voltam a másik, de ha volt még valaki, akkor sorry). Itt feküdtünk rá igazán az írásra, megéreztük az ízét, hisz Oxyno vége fele kezdtem el én legalábbis igazán terjedelmes posztokkal megörvendeztetni a nagyközönséget. Irtó jó volt végigírni azt az évet. Először a próbák, utána Sacanival tovább rongyoltunk a galaxisban. Lényegében egész évben sztoriztunk.