2011. december 29., csütörtök

Star Wars űrcsata szimulátor

Mindazok számára, akik nem óhajtanak, vagy nincs lehetőségük igénybe venni a The Old Republic játék nyújtotta örömöket, ajánlanék most két nagyszerű Star Wars űrcsata szimulátort. Mindkettő ingyenesen letölthető, s kis gépigényéből fakadó kevésbé látványos grafika ellenére nagyszerű játékélményt nyújt.
Figyelem, a leírásban SPOILER található, mely tartalmazza a játékok cselekményét, és a feladatok megoldásának mikéntjét!
Az irányítás egyszerű, mindkét játék esetében. Az egér a kormány, ennek mozgatásával mehetünk minden irányba. Tüzelés a bal egérgombbal, protontorpedó a jobbal. (Az első részben csak a végén van torpedó, a másodikban végig)
A sebességet a Q-val növelhetjük, az A-val csökkenthetjük. A radart, mely mutatja a saját gépek és az ellenség helyzetét, valamint a jelöli a látóterünket, az R billentyűvel lehet kikapcsolni. Fegyverválasztás az X segítségével oldható meg. A játék főmenüjében lehetőségünk van finomhangolásra is. (Például az egér érzékenységének a beállítására.)

Az első bemutatásra kerülő game a Battle of Yavin4 címet viseli, s az Új remény film híres halálcsillag elleni támadását lehet nagyon izgalmas módon végigjátszani. Az alaptörténet végig a filmmel egyező, adott 30 vadászgép, melyek közül mi Luke Skywalker X-wingjét vezethetjük. A játék menete azonban némiképp eltér a filmtől. Rögtön az első szinten ugyanis két csillagrombolóval is meg kell küzdenünk, na meg persze a temérdek TIE-al. Ezek legyőzésére háromféle fegyvermódból választhatunk (az x billentyű segítségével), ezek a következők:
-Szimpla lézer: ez egyet lő, a tűzgyorsaság itt a legnagyobb, de a lövés ereje gyengébb.
-Dupla: ez az átmenet, két lézert lő, közepes sebességgel.
-Négyes: mind a négy szárnyról egyszerre tüzel. Jómagam ezt tartom a leghatékonyabbnak, mivel bár lassabb a többinél, de egy lövéssel egyszerre akár több vadászgép is leszedhető, plusz ennek a legnagyobb a tűzereje.
A számunkra szimpatikus tüzelésmód kiválasztása után elkezdődik az űrcsata. Értelemszerűen meg kell semmisítenünk a vadászokat és a két csillagrombolót, melyek szerencsére nem egyszerre érkeznek. Nehezítő elemként ezek is tüzelnek, a hajótesten lévő sárga objektumokból, amiket természetesen ki lehet lőni. A csatahajó megsemmisítésének módja egyezik a filmessel: lőjük szét a pajzsgömböket, és máris sebezhető a hajótest. Százalék mutatja, hogy mennyit kár esett a járművön.
Miután minden ellenséget megsemmisítettünk, jön a következő szint, mely már a Halálcsillag felszínén játszódik. Itt viszonylag könnyű a dolgunk, ki kell lőni az elhárító turbólézer tornyokat és a radar tornyokat. Az ügyes játékos általában ezen a szinten kap egy bónusz életet.
A harmadik pálya ugyanez, azzal a nehezítéssel, hogy két hullámban TIE vadászgépek is érkeznek.
A negyedik az egyik legnehezebb szint, itt már többféle turbólézer torony is van, és rengeteg TIE, melyeket egy csillagromboló ont magából (az első hullám után hármasával jönnek, az első pályán is). Ezt nem lehet kilőni, egy idő után magától elmegy. Gyakran előfordul, hogy a szintet egyedül kell befejeznünk, mert idő közben a többi gép elhullik. Azonban ha túléltük, a következő pálya mondhatni kikapcsolódás.
Az utolsó előtti szinten néhány turbólézer tornyot kell kilőnünk, melyek az „árkot” védik, melyen végig kell repülnünk. Miután beálltunk a megfelelő menetirányba, R2-D2 blokkolja a sebességet (alapesetben a Q-billentyűvel gyorsul, az A-val lassul a gép.) Itt végig kell repülnünk a mélyedésen, miközben falakat kerülgetünk, melyekbe helyenként lézerek vannak beépítve, tovább nehezítendő a dolgunkat. Ide főleg nyugalom és biztos kéz kell, főleg a végére, ahol már a zene hatására is a végletekig fokozódik a feszültség. A filmben is látott célzórendszer mutatja a távolságot, de ezt a radarral együtt az R billentyűvel ki lehet kapcsolni, amennyiben zavar a pittyogása.
Ha végig értünk, jön az utolsó szint, Darth Vaderrel. Itt az apuka lövéseit kell kerülgetnünk, durván 48 másodpercig, amíg Han Solo megérkezik a Millenium Falconnal. A kerülgetés legjobb módja, ha a faltól falig repülünk egy kört leírva. ELVILEG így Vader mindig mellé lő. Nekem eddig csak egyszer sikerült a művelet, akkor is hajszál híján.
Ha túléltük, akkor már csak meg kell semmisítenünk a halálcsillagot. Amint jelez a computer, a jobb egérgombbal kilőhetjük a protontorpedót, és kész a tűzijáték.
A másik játék az előző folytatása, a Battle of Endor. Ez is úgy kezdődik, ahogy a filmben. Megérkezik a lázadó flotta, de a pajzs működik, ezért visszavonulót fújnak, ám a csillagrombolók útjukat állják.
Maga a játék nagyon kidolgozott, a TIE-ok gyorsabbak, nehezebb lelőni őket és persze sokkal többen vannak. Szerencsére itt az Y billentyűvel aktiválhatjuk a célkövető torpedókat, ám egyszerre csak hat áll a rendelkezésünkre, melyet menet közben a TIE-ok levadászásával lehet újratölteni (5 TIE= 1 torpedó). Szerencsére a túlerő ellensúlyozására itt több gép áll mögöttünk (összesen 52), valamint a csatahajóink is tüzelnek, na meg persze Lando a Falconnal. Nehezítés azonban, hogy a csatahajókat, főleg a Home One-ra keresztelt Mon Calamari cirkálót, meg kell védenünk. A Home One a legfontosabb, hiszen onnan éledünk újra, ha meghalunk. Amire még ügyelni kell, hogy a két vezért, a Falcont és a Red two-t (mi a Red three fedőnevű X-wingben ülünk) meg kell védeni, mert ha bármelyik megsemmisül, vége a játéknak, függetlenül attól, hány életünk van még (Ugyanez igaz az anyahajóra is). Általában kiírja (angol nyelven), ha fedezni kell őket. A radar a Falcont nagy fehér, a Red two-t nagy piros pöttyel jelöli.
A játék kezelése (irányítás, lövés, sebesség) ugyanolyan, mint az előzőben, azzal a különbséggel, hogy itt jobban le lehet lassítani a gépet.
Az első szint itt viszonylag egyszerű, jönnek a TIE-ok mint a veszedelem, nekünk pedig a lehető legtöbbet kell kilőnünk. Vigyázat! Fürgék és nagyon gyorsan tüzelnek. Ha ránk tapad egy, de nem figyelünk, könnyen lehet, hogy mire észbe kapunk, már a vissza játszásban nézhetjük, ahogy szétrobban a vadászgépünk. A rendszer a szétlőtt TIE-okat számolja, egy TIE = 1 pont, ez alapján kerülünk fel a toplistára is. 100 TIE kilövése után egy bónusz élet jár.
A következő szintet mindig az jelzi, hogy a Halálcsillag, mely teljesen felszerelt és működőképes, szétlő egyet a hajóink közül. A második szinten mindössze egy csillagrombolóval és számtalan vadásszal kell megküzdeni. Az előzőhöz képest nehezebb a dolgunk, a csillagrombolón több a lézer, több TIE-t indít egyszerre és kilőheti a csatahajóinkat. Tanácsos a pajzsokat protontorpedóval kilőni (egy gömbhöz három, pontos torpedó találat kell) majd a lehető legtöbb lézert kiiktatni, és esetleg a TIE-okból szerzett torpedókat újra meg újra belelőni.
Viszonylag könnyen kivégezhetjük, és jön is a legkedvesebb fokozatom, a 3. szint, amikor csak vadászok jönnek, melyek közt rengeteg a TIE interceptor. Amikor megláttam őket, legszívesebben eldobtam volna az X-winget és átálltam volna a Birodalomhoz. Nagyon jól néznek ki, nagyon gyorsak, és nagyon szépen robbannak fel. :D
Itt már nagyon kell védeni a Home One-t, mert szeretnek rátámadni, bár amíg van Coréliai korvett, addig főleg arra mennek.
Ismét a Halálcsillag jelzi, hogy csillagromboló várható, ezúttal kettő. Igyekezni kell minél gyorsabban megsemmisíteni őket a fentebb leírt módon, mert itt már vegyülnek a csatahajók, és nem jó, ha túl sok kárt tesznek az anyahajónkban.
Miután legyőztük őket is, ismét több hullám TIE érkezik. Ennél a résznél tanácsos erősen védeni a Home One-t, mert a Halálcsillag lövése után érkezik az Executor. Na ez egy nagyon döfi hajó. Jó nagy, tele van lézerekkel, és a pajzsa is nagyon erős. Tanácsos minél több lézerét kilőni, mert ha közel ér az anyahajónkhoz, hamar megsemmisíti azt. A pajzsok ellen nem elég három torpedó, gyakran szükséges a kamikaze akció is. Fontos, hogy gyorsak legyünk, mert van, hogy a TIE-ok azelőtt megsemmisítik a Home One-t, mielőtt a szupercsillagromboló lőtávolságba érne. Ha van elég életünk, ne habozzunk felhasználni. Lőjük ki az összes torpedót, s igyekezzünk a hídba csapódni, lehetőleg az ablakot jelképező kék sávba. Ez nagyon nehéz szint, „csalás” nélkül én sem tudtam kivinni.
Csalás?! Igen, olyasmi. A játék alkotói sem titkolják, hogy van benne egy kiskapu. Amennyiben az első szinten, egyetlen lövés nélkül, addig megyünk neki a TIE-oknak, amíg meg nem halunk, 99 élettel éledünk újra. Ez tényleg így van, kipróbáltam. Ez megkönnyíti a dolgunkat végig a játék során. Nem kell féltenünk az életünket a csillagrombolóktól, nyugodtam belecsapódhatunk, ugyanúgy az utolsó szinten az Executor ellen. Ha ilyen sok az életünk, könnyű a dolgunk. A pajzsok kiiktatása után annyiszor kell belerepülni a hídba, amíg az meg nem semmisül. Igazán mutatós jelenet zárja le ilyenkor a játékot.
Alább néhány videó mutatja be a két játék végigjátszását.

írta Vrohndír Naex

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése