2011. október 28., péntek

Star Wars tudástár - Theelinek

A theelin egy humanoid, az emberhez igen hasonló faj volt. Művészi érzékükről, sokszínű megjelenésükről és tragikus sorsukról voltak ismertek. Az eredeti faj fizikai megjelenéséről nincsenek egységes leírások, mint ahogyan az összes ismert „theelin” is félvér volt. Lehetséges, hogy az ismert egyedek jellegzetes vonásai sem az eredeti theelin vérnek köszönhetőek, hanem más emberi vagy emberhez hasonló fajú elődjeinek. Az egyes egyedek megjelenése közti különbségek valószínűleg magát a fajt sújtó mutációnak voltak betudhatók. Minden esetre a legtöbbjüknek élénk színű haja volt és sápadt, néha lilás vagy vöröses árnyalatú bőre, gyakran színes foltokkal tarkítva.

Míg Rystáll Sant-nak, az ember-theelin félvérnek, aki a Max Rebo Banda tagja volt, oldalt három-három apró szarv nőtt a halántékán, ez más ismert theelinre – leszámítva Diva Arroquitast és Darth Phobost – nem volt jellemző. Santnak ugyanakkor különös alakú patás lábfeje volt, ahogyan Diva Arroquitasnak és Phobosnak is. Shug Ninxnek, az ezermester hajójavítónak például három ujjú keze volt, míg más, emberhez hasonló theelinnek pedig öt.

A Köztársaság utolsó éveire a theelin fajra jellemző erős mutáció már genetikai inkompatibilitásokhoz vezetett, így lehetetlenné vált az utódok nemzése, s bár több próbát tettek a faj fenntartására ember és ember-közeli hibridekkel, ez sem akadályozta meg a kihalásukat. Ekkorra már túl magas volt az újszölöttek elhalálozási aránya a theelin családokban. A Köztársaság utolsó napjaiban mindössze néhány millió theelin és theelin félvér élt a Galaxisban, míg az eredeti fajt kihaltnak tudták a Yavini csata előtt 10-re. Munkásságuk ebben a periódusban mutatkozott meg különösképpen, míntegy feliratként egy kihalásra ítélt faj sírkövére.

A theelin előadók és művészek hagyatéka galakszis-szerte jelentős. A Theelin Dívák, egy nőkből álló vallásos rend tagjai a legtöbb zeneoktató és énekes által elismertek voltak. A faj ritka előfordulásának köszönhetően a legtöbb női theelint Dívának neveztek el még születésükkor, abban a reményben, hogy a kicsi majd a hagyományok diktálta útra lép, így zenei tehetsége nőni fog az évek során. Ugyancsak ritka előfordulásuk miatt gyűjtötte őket egy hutt, akit Ingodának hívtak. Diva Funquita és a fél-ember Diva Shaliqua is az ő rabszolgái voltak.

Fórumunkon ez a faj is képviselteti magát egy theelin-ember félvér, Io Ria Tuneri személyében, akiről meg kell jegyezni, hogy az emberekéhez hasonló lábfeje van, nem patás, a szarvacskái is megvannak kétfelől a halántékán, ugyanakkor ő nem Díva, hanem Díler. Ő is nagyon tehetséges, csak másképp.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése