2011. október 4., kedd

Star Wars tudástár - Defelek

A defel (köznyelvben Lidérc) egy különleges faj volt a Külső Perembéli Af’El bolygóról. A defeleket a legtöbb faj csak árnyékoknak látta, így felerősödött az a tévhit, hogy ők kaméleonhoz hasonló élőlények, avagy „élő árnyékok”.

Az Af’El, egy ritkán látogatott, erős gravitációs vonzással rendelkező bolygó volt, amely egy szuperóriás csillag körül keringett. Mivel nem volt ózonrétege, az ultraibolya hullámok könnyen eljutottak a felszínre, míg más fényhullámokat kiszűrt az légkör nehéz gázrétege. Ennek köszönhetően a bolygó minden élőlénye képes volt látni az utraibolya tartományban, míg más fénytartományban vakok voltak. Ezért a defelek különleges látószemüveget viseltek, amikor más világokra utaztak, ugyanakkor más fajokhoz képes igen jól láttak a sötétben.

Alacsony, zömök élőlények voltak, átlagban 1,3 méter magasak és majdnem ilyen szélesek. Annak ellenére, hogy normál fényben alig voltak láthatóak, a defelek meglehetősen színes egy fajnak számítottak. Ultraibolya fényben a bundájuk sárgától kékig mindenféle színben előfordult, az orruk zöldnek látszott, az állkapcsuk alatt kopoltyúszerű vágások voltak.
A faj idősebb képviselői elveszítették azt a képességüket, hogy elnyeljék a fényt, így normál fényben sötétbarna volt a bundájuk.

Az Af’El-en uralkodó zord körülmények miatt az együttműködés fontos eleme volt a túlélésnek. Ennek következtében alakult ki az egymás iránti tisztelet a defel kultúrában. Mindig betartották azt, amit ígértek és visszautasították az együttműködést olyanokkal, akik megszegték ígéreteiket. Föld alatti városokban éltek, amelyek menedéket nyújtottak nekik a felszínen tomboló kegyetlen viharok elől. Bányászati és fémipari fejlettségük lenyűgöző volt, bár önnön erőből nem jutottak el az űrutazásig vagy a mezőgazdaságig.

A bolygót ritkán látogatták idegenek, mivel nehézséget okozott kitörni annak erős gravitációs vonzásából. Ugyanebből az okból kifolyólag ritkán lehetett látni defelt a Ka’Deus rendszeren kívül, ezért is és különleges képességeik miatt is már-már mitikus és természetfölötti lényeknek tartották őket. A bolygót elhagyó defelek közül volt aki, felhasználva ezen különleges képességeit, bérgyilkosnak, testőrnek vagy rablónak állt. De főként fémipari tapasztalataik miatt voltak igen keresettek, egykettőre alkalmazták őket a fémfeldolgozó és a hajógyártó iparban.

A dúracél gyártásához felhasznált meleenium egy ritka anyag, ami kizárólag az Af’El-en fordult elő a természetben. Ez tehát fontos kereskedelmi árucikk volt a defelek számára. 

Egy hímnemű defel, Arleil Schous az Új reményben is látható, a hires bárjelenetben, Mos Eisleyn. Arlei a Felkelés Mos Eisley-beli kapcsolata volt, ugyanakkor zsoldos.
Fórumunkon is képviselteti magát ez a faj, mégpedig Raadh Voolio Jedi Mester személyében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése