2011. október 21., péntek

Interjú: 501-es Légió


A napokban sikerült készítenünk egy interjút az 501-es Légió magyarországi parancsnokával, Csuka Gáborral. Többek között elmondta nekünk mi a Légió különlegessége és célja, valamint elárulta véleményét az elmúlt évek Star Wars projektjeiről is.

 • Mi az, amiben különbözik az 501-es Légió a többi jelmezes csoporttól? Itt azokat értem akik „csak” maguktól csinálnak egy jelmezt és abban elmennek rendezvényekre.
 • Forrás: Facebook
  Az 501-es Légió tizenkét évvel ezelőtt hobbi csoportként alakult az Egyesült Államokban. Az alapítója szerette volna összefogni a világon élő, Star Wars gonosz oldali jelmezeseket. Az első pár év után felmerült az az igény, hogy csak olyan jelmezesek lehessenek tagok, akinek a jelmeze megüt egy adott mércét. Ez jelenleg egy három lépcsőből álló minőségi követelményeket tartalmazó lista (CRL – Custume Reference Library).
  A legalsó lépcsőn azok a jelmezek találhatóak, amik megfelelnek a Légió minimum minőségi követelményeinek. A két másik lépcsőn pedig olyanok, amik valamilyen szinten túlteljesítik a minimum követelményeket, azaz olyan finomságokat is tartalmaznak, amik a jelmezt még pontosabbá, még inkább filmhűvé teszik. És a kérdésedre most jön a válasz: A Légió jelenlegi CRL-je olyan, hogy kvázi, filmhű jelmezeket fogadnak csak el a legalsó szinten is. Ez azért fontos, mert a Lucasfilm (LFL), ha hivatalos LFL rendezvény van bárhol a világon, akkor „hivatalból” az 501-es Légiót (és a Rebel Légió, Mandalore Mercs, Jedi Assembly) jelmezeseit ajánlja. Mivel tudják, hogy a CRL-ek miatt biztosított, hogy ezek a jelmezek mind jó minőségűek, igényesek és ezáltal tudják a LFL által is elvárt vizuális élményt nyújtani, ellentétben a házilag össze-vissza barkácsolt jelmezekkel.
  Mindamellett, fontos megjegyezni, hogy nem minden barkácsolt, otthon készült jelmez rossz. Itthon is rengeteg példa van arra, hogy házilag is kiváló jelmezeket lehet készíteni (lásd a mandalor jelmezek, Béres Sanyi Jango Fett-je, vagy Norbi Boba Fett-je, vagy az egyik legújabb tagunk, László Kriszta Zam Wessel jelmeze, ami megszólalási hasonlít az eredetire). Alapvetően nem is azzal van a gond, hogy „barkács jelmeze” van valakinek, hanem abban, hogy milyen igényességgel csinálja azt meg. A legtöbb páncélt és kiegészítők készen is meg lehet venni, igaz méregdrágán, de kisebb nagyobb kézügyességgel tökéletes imitációkat lehet készíteni. Az itthoni 14 tagnak, mind az anyaklub által elfogadott jelmeze van.
 • Mik a visszajelzések a különböző rendezvényekről? Hogyan fogadják ezt az emberek?
 • Eddig minden rendezvényünkről 100%-osan pozitív visszajelzés kaptunk. A jelmezesek megjelenése mindig elérte a célját. Bárhová megyünk mindenhol tár karokkal várnak.
  A Légiónak vannak bizonyos szabályai, amik a fellépésekre vonatkoznak, így például az, hogy amíg a rendezvényen jelmezben szerepelsz, addig te az a karakter vagy. Így sosem látni sehol a világon pl. cigiző rohamosztagost, hiszen a hivatalos rendezvények többségén, amíg szerepelsz, addig a sisakokat nem szabad levenni. Az az érdekes, hogyha nem egy rendezvényen vagyunk, hanem mondjuk „csak az utcán sétálgatunk” például valami rendezvényre, akkor meg kétféle ember van: a „jajj de marha jó” és satufékkel megáll lefotózni, és a másik véglet aki inkább oda sem néz, mert „kik ezek a hülyék”.
 • Jobban szeretnek titeket, mint a manga lányokat?
 • A manga lányok szeretnek minket. Az épp elég. Nem "versenyzünk” velük, hisz két külön világ vagyunk, mégis meglepő, hogy a rajongó táborunk annyira nem is különböző.
 • Ha jól veszem észre, az utóbbi időben egyre többet lehet hallani rólatok, ez tényleg így van?
 • Hála istennek igen és most már egyre jobban kezd beépülni itthon is a köztudatba, hogy mi is ez az 501-es Légió. Kint ugye van hat év előnyük és az ottani széthúzások ellenére is egy nagy tagsággal rendelkező híres csoportosulás a Légió. Itthon is megvannak a széthúzott csoportok, ami nem segíti elő egy egységes Star Wars jelmezes közösség létrehozását, de most próbálunk valamiféle egységességet létrehozni, mivel mi kis ország vagyunk ahhoz, hogy 3-4 irányba húzzon szét a jelmezes közösség.
 • Szerinted minek köszönhető a növekvő népszerűségetek?
 • Mi is reklámozzuk magunkat ahol csak lehet, de olyan is előfordul, hogy valaki lát minket egy rendezvényen és elhív a saját programjaira is „látványelemnek”. A közelmúltban felkapott „Jedi vallás” kérdés is sokat segített abban, hogy egy héten 3 alkalommal is szerepeltünk az itthoni médiában.
 • A Légió mivel foglalkozik a Con-os fellépések mellett?

 • Évek óta próbáljuk a jótékonykodást is egyre inkább előtérbe hozni itthon is, de sokszor pont ott ütközünk falakba ahol segíteni szeretnénk. Például az egyik gyermek kórházban „totál hülyének” néztek, hogy miért akarunk ingyen odamenni a gyerekekhez és két rákellenes alapítvány is elküldött, hogy minek akarunk mi ott lenni egy rendezvényükön.

  Forrás: Facebook
  Itthon nem látják át ennek a jelmezes dolognak a figyelemfelkeltő hatását, amit kint simán kihasználnak a szervezetek, hisz a kinti Légiósokat maguktól hívják egy-egy jótékonysági rendezvényre a szervezők, míg itthon mi keressük meg őket, és többségében válasz nélkül maradunk. Példa erre az itthoni amerikai focis csapatok. Velük is próbáltunk kapcsolatba lépni, hogy csináljunk közös programokat, de jelenleg abból sem lett semmi.
 • Hát ez nem túl jó hír. De ha már így előjött, hogy látod a hazai SW életet?
 • Amikor megalakultunk, akkor próbáltunk elhatárolódni az akkor divatos „utáljuk egymást típusú Star Wars klubkosdásból”, mivel akkor épp két és fél Star Wars klub volt itthon. Aztán egy maradt, de annak a vezetőjével felemás a kapcsolatunk, több mondvacsinált és valós nézeteltérés után most épp patthelyzetben vagyunk. Annak ellenére, hogy nem vagyunk egymás konkurenciái, de reméljük, hogy idővel sikerül a közös célok érdekében újra jó barátságot kialakítani.
 • Az utóbbi időben elég nagy média hírverést kapott a Valld magad Jedinek a népszámláláson kezdeményezés. Erről mi a véleményed?
 • A „Valld magad a népszámláláson Jedinek” dolog egy vicces kezdeményezésnek indult. Miután kijöttek a cikkek, hogy 2001-ben az Egyesült Királyságban és több más országban is rengeteg Jedi lett, azóta érlelődött bennem egy hasonló kezdeményezés, de ez sosem jutott el a megvalósításig.

  Forrás: Facebook
  Ez a mostani Facebook csoport sem a mi kezdeményezésünk, hanem egy srác mindentől függetlenül kitalálta, hogy ez egy jó móka lenne. Ezért látrehozta ezt a csoportot, mert szerette volna megnézni, hogy itthon hány olyan ember van aki önmagát Jedi vallásúnak tartja. Valami okból kifolyólag a média képviselői minket találtak meg ezzel kapcsolatban és mi meg úgy voltunk vele, hogy poén szintjén megéri ezzel is foglalkozni és nyilatkozgatni róla a médiában. Aztán lett az az ominózus Jedi tanács gyűlés ahol a legaktívabb embereket összehívta az oldal addig rejtőzködő kitalálója. Itt sajnos két csoport alakult ki, az egyik volt az, aki az egészet csak egy jó kis viccnek tartja. És lett egy másik akik egyrészt úgy tűnt, hogy totál komolyan gondolják a vallásalapítást, másrészt úgy látszott, hogy próbálnak ezáltal „politikai és anyagi hasznot csinálni ebből” és már ott tartottak, hogy melyik állami pénzt mire lehetne elkölteni, ha bejegyzett vallás lesz az egész. Mikor még a számlálás is épp csak elkezdődött.
  • Végül is mi lett a dologból? Erről nem is tudtam...
  • A vége az, hogy a pénzes csoport elkezdett fújni az alapító emberkére és ránk, mert másképp gondoltuk a dolgokat így aztán a Légió egységesen elhatárolódott tőlük.
  • Ha jól tudom, a napokban volt egy filmzenei koncert is ahol ti is részt vettetek. Erről tudnál mondani pár részletet?
  • A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral pár éve vagyunk kapcsolatban, korábban is volt rá példa hogy meghívást kaptunk egy-egy koncertjükre mint látványelem. De ez volt az első olyan nagyobb szabású koncert (MÜPA, kb. ezer fő) ahol közösen voltunk jelen, és itt egy rövid kis performance-t is előadtunk a zenekar közreműködésével. Jövő év elején egy Papp László sportarénás koncerten is számítanak majd a részvételünkre.
  • Az szép. Gratulálok hozzá.
  • Köszönjük. Ott csak filmzenéket fognak játszani, de a Star Wars köré szeretnék felfűzni az egész performance jellegét. Szintén évek óta jó a kapcsolatunk a Pomázi Ifjúsági Fúvószenekarral, akikkel szintén tervezünk egy nagyobb szabású koncertet is a Millenárison.
  • Az utóbbi évek Star Warsos projektjeiről mi a véleményed?
  • Szerintem a Blu-ray az totális bukás lett, a film minősége tökéletes, de az, hogy olyan klasszikus hibákat képtelenek kijavítani a filmekben, ami nagyon zavaró és helyette olyan szükségtelen szarokat raknak be, mint a pislogó ewokok és a Vader -féle Noooooooo! Az odáig vezetett, hogy meg sem vettem az itthon amúgy is érthetetlen módon dupla annyiba kerülő és szar szinkronos BD kiadást. Véleményem szerint a TCW helyett TOR-os cinematic előzeteshez hasonló filmeket kellene csinálniuk dögivel, mert az minőségben és látványvilágban is tökéletes. A TCW gyerekeknek való, csak sajnos a felnőtteknek jelenleg nincs olyan film/sorozat ami megfelelő lenne.
  • A 3D-vé konvertálást hogy látod?
  • Amikor kijött az új trilógia akkor mondtam, hogy ez tökre 3D-re készen lett csinálva, mert rengeteg jelenetben úgy állnak a szereplők és a fegyverek is, hogy 3D-ben jól mutasson.. Kíváncsi leszek, hogy az a cég amelyik csak ezzel foglalkozik évek óta mit tudott alkotni. De a blu-ray kiadás után ez már a „még egy bőr a még egy bőrről”, ahelyett hogy inkább új projecteket valósítanának meg a régóta várt TV sorozat vagy egy a TOR világából kiemelkedő (rajz)film formájában.

  1 megjegyzés:

  1. óóóó :))
   az első képet a barátom csinálta a MüPás fellépésen ^^ :))

   VálaszTörlés