2011. szeptember 5., hétfő

AEÚ szülinapi buli

A hétvégén eljutottunk a 6. év élő, off-line megünnepléséhez. A vigalom egész hétvégére volt tervezve, és bár még szombat este elmentek páran, úgy tűnik, indokolt az éjszakát is betervezni, ha erről a társaságról van szó.
Az idei ajándék egy-egy muffin volt fejenként, illetve S’hoa ismét készített tortát. Volt róla szó, hogy ez a mi dolgunk lesz, és ami azt illeti, örülök, hogy végül nem ránk maradt ez a munka, mivel nem volt most annyira kedvem a konyhában sündörögni, meg idén is finom lett a szülinapi sütemény, legalábbis nekem ízlett. Megvolt az ünnepélyes koccintás, az idei rövid, lényegre törő tósztot Sofud mondta el, aki ugye a JC11 egyik szervezője volt. A szokástól eltérően se Lak, sem én nem tartottunk beszédet, amit az adott helyzetben szerintem senki nem hiányolt, de most azért megosztanék pár gondolatot.

Pár évvel ezelőtt, amikor a („Eredeti”) Csillagok Háborúja Klub valahányadik periódusában valahányadik születésnapját ünnepelte, a Klub kapott egy levelet Steve Sansweettől, aki anno a Lucasfilm rajongói kapcsolattartásáért felelt. Sansweet egy gyermek fejlődését állította párhuzamba a Klubéval, és olyanokat írt, hogy „megtanultatok járni”, stb… Nos, a mi közösségünk pedig háta mögött hagyja lassan a kisgyermekkort, és iskolaérett lesz. Mondhatnánk ezt úgy is, hogy kikerülhet egy szélesebb ismertségi körbe, vagy hogy most jöhet egy igazán profi fejlesztési kampány, most jöhetnek az objektív értékelések, kinek mit jelent az iskola, ugye. Az a Klub, ami Sansweettől kapta a levelet, mára már történelem. A hazai SW rajongók közössége számtalan újraszervezést vészelt már át, és beszélhetünk ugyan jogutódlásról, meg mindenről, a mostani Klub elődjének nem tekintem úgy azt, amibe én aktívan jártam; különösen nem olyan értelemben, ahogy a régi, conforums-os AEÚ1-et a mostaniénak.
Hat év matuzsálemi kort jelent, legalábbis ha a Klubot tekintjük etalonnak. Ez egy rendkívül összetartó, intelligens közösségre utal, amiben helyén van ez emberek szíve. Ez talán fontosabb, mint hogy ki mennyi pénzt dob ki a Csillagok Háborújára, miközben nem tudja fizetni a gázszámlát… Ahhoz, hogy ez a fórum ennyi aktív évet élhessen meg, „generációkat” kellett kineveljen. A generáció persze itt csak pár évet jelenti, azt a pár évet, amennyi idő alatt az ember kicsit felnőttebb lesz, befejezi a tanulmányokat, dolgozni kezd, szerez nőt magának, satöbbi – tehát eljut addig a felismerésig, hogy már nem tud, és nem is akar annyit szentelni az életéből a fórumnak. Többen eljutottunk már eddig a felismerésig, én is közéjük tartozom. Ez így egészséges, de ettől függetlenül nem kell befejezni, amit itt elkezdtünk, csupán a működtetést kell átadni olyanoknak, akik idő közben megérettek a feladatra. Nem állítom, hogy nem csinálhattuk volna jobban, de valahogy sikerült megkötni itt a következő generációt, azokat az embereket, akiket látva örömmel dőlhetünk hátra, és mondhatjuk, hogy „rendben, innentől ez már nem az én dolgom”. Azért fontos a 2011-es év, mert ez az első igazán aktív éve az új generációnak. A fórum egyik legfontosabb vívmányát, a Jedi Campet immár egy másik csapat szervezte, az előzőekhez méltó színvonalon. A moderátori kört, a fejlesztéseket és kezdeményezéseket már rég láttam így virágzani, és ez azért van, mert néhány új ember ilyen nagy lelkesedéssel dolgozik benne.
Mi, akik kötődünk ide, mind a sajátunkénak érezzük a fórumot, mind féltjük attól, hogy egyszer majd más fórumok, közösségek sorsára jut. Éppen ezért fontos az a bizalom, ami megtalálható ebben a közösségben. Ez a mi előnyünk.

Talán jobb is, hogy ezt nem mondtam el hétvégén. Nem való a nagy vidámsághoz valami emelkedettnek szánt, színpadias retorika. Egy ilyen mókázáshoz azok a jó kis játékok valóak, amit az évek során kifejlesztettünk. Nagy röhögés volt az SW „Ki vagyok?” játékon, a régi JC videók visszanézésénél, és természetesen a folyamatos fejlesztés alatt álló „Nyolc bunkó elindul szerencsét próbálni” c. kalandos szerepjátékban. Mivel az est nagy részét ez töltötte ki, ezért most nem foglalom itt össze, hogy mit is alkottunk idén a szégyenfalra, de majd a fórumos topicba leírom a krónikánkat… :D
A játéknak olyan hajnali fél ötkor lett vége, úgyhogy nem aludtunk már sokat utána. Reggel halál kómás volt mindenki, úgyhogy elérkezettnek láttam az idejét egy merényletnek. DVD-n megvan a Harc az Endor bolygóért c. rendkívül színvonalas film, amit eddig sosem sikerült végignéznem, de úgy döntöttem, hogy most, a közösség és az alkohol ereje talán… A délelőtt tehát úgy nézett ki, hogy pár zombi-tekintetű ember szörnyülködve bámulta a tévét, amiben ewokok rohangáltak, meg valami varázslónő varjúvá változik, és a fő gonosz egy mentálisan retardált élőhalott. Bár a Holliday Specialtól ez még mindig távol van, ez azért nem volt kis sokk. Ez után talán nem is csoda, hogy az emberek összepakoltak, és hazasiettek…
Asszem jó bulit csaptunk az AEÚ-nak idén is, remélem hamarosan újra látjuk egymást, és sok szülinapot élünk még meg közösen!
Az Erő legyen mindenkivel!

4 megjegyzés:

  1. JC videók nézegetése közben nekem sajgott a kis lelkem, amiért az ideit kihagytam.. :(
    Na majd jövőre :)

    VálaszTörlés
  2. tudom :) Addig remélem csak találok valami melót, hogy tudjak menni

    VálaszTörlés