2011. augusztus 31., szerda

Hat év az Erő útjain: 2006/1

A 2006-os év tehát teljesen új kihívásokat támasztott elénk: eddig játszottunk, önfeledten szórakoztunk és alig érdekelt bárkit is, hogy Jediként helyénvaló-e, amiket a történeteinkbe véstünk, vagy épp nem megyünk-e homlokegyenest a kánonnak. Azonban nem csak a szerepjátékozást kellett felülvizsgálni, hanem az új helyünkön a teljes fórumot újjá kellett építeni.

Vlaado haverja, az akkori köreinkben és képzeletünkben infomágnásnak számító Briwe volt olyan kedves, és helyet biztosított számunkra a cége szerverén, és úgy tűnt, talán egy hónap csend után, hogy egy csapásra megoldódtak a gondjaink; de rá kellett jönnünk, hogy ez nem ilyen egyszerű. Hiába írta meg a starwars.hu is, Alderaan-felrobbantós hasonlattal, hogy eltűntünk de újra élünk, teljesen magunkra voltunk utalva. Az első 1-2 hétben a régi fórum keménymagja regisztrált csak fel, és megvitattuk, merre tovább. Azt mindannyian éreztük, hogy jó lenne valami, az eddiginél komolyabb irányba elmozdulni, úgyhogy elkezdtünk mindenféle szabályokat tökéletesíteni és kidolgozni. Lefektettünk bizonyos alapszabályokat, amik már a 2005-ös fórumon is voltak, de elég kezdetlegesek és baltával faragottaknak tűntek. A mesélésről, a kasztokról és a moderátorokról hasonlók születtek - abban az időben az volt jellemző, hogy a gyors újjászerveződés érdekében az adminisztrátori gárda mindenkit felvett moderátornak a régi, jó játékosok közül, aki élt és mozgott. Így alakult ki, hogy végül egy haveri kör volt az egész moderátor csapat, és ez talán segítette is a munkát.

Ezt a munkát mélyítette el talán Sky kezdeményezése, ami a fórumtalálkozóra vonatkozott. Bár már volt egy korlátozott létszámú, homályos kimenetelű találkozó, de az sosem volt, és később sem akart - érthető körülmények miatt - hivatalos találkozó lenni. Úgyhogy fogtuk magunkat, és kimentünk a BAH csomópontba, "A" pagodába, hogy személyesen is megismerjük egymást. Nagyon jó hangulatú találkozó volt, a sör és Sky sörkardja már akkor is reflektorfényben volt. A tavaszi találkozó sikerén felbuzdulva fel is lendült kicsit a munka, Zera később a képekre alapozó segédoldalt hozott létre, hirdetéseket küldtünk szerte-széjjel, és megérkeztek a legújabb, most már legrégebbinek számító AEÚ2-es játékosok is. Egészen jó sztorik indultak akkor, sőt, legendás, sokat emlegetett cselekmények bontogatták épp a szárnyaikat, és az a bizonyos keménymag minden tagja minden héten írt valamit, amit el is olvastunk, véleményeztünk, és izgatottan vártuk a folytatást.

Közben elérkezett a nyár, és ezzel elkerülhetetlenül belevágtunk olyasmibe, ami gyökeresen határozza majd meg később a fórumot. E cikk írójának igen szerény véleménye az, hogy a fórum ma bőven nem tartana ott, ahol most jár, vagy inkább egy bő másfél évvel ezelőtt járt, ha nincs ez az esemény. Páran már bizonyosan kitalálták, hogy a Jedi Campről van szó. A Jedi Camp egy, Sky korábbi nyári élményei által inspirált Star Wars nyári tábor, ahova az "Erőútjaisok" lemennek kikapcsolódni és élő szerepjátékot játszani. Azonban ez nem csak egy nyári tábor volt csupán: ez volt az a nyári tábor, ami véglegesen és visszafordíthatatlanul összekovácsolta a csapatot, habár nem volt mindenki ott, aki akkoriban számított. A Camp ugyanis elérte azt, amit 100 meg 100, akkoriban rendszeres msn-csoportbeszélgetés sem tudott volna: igazi barátokat csinált a résztvevőiből, és ez volt az a dolog, ami igenis számított a fórum fejlődését illetően - és még Briwe is odalátogatott. Persze a tábor önmagában nem csak erre volt jó: Sky rájött, hogy ez egy egészen jó dolog lehet, ha lekerül a hangsúly a baromkodásról, az éjszakai dzsamburiról, és kicsit több időt fordítanánk a szerepjátékra - mert a szórakozás jó dolog, és meg is tartjuk, de a Camp alapelve az élő szerepjátékozás kell, hogy legyen.

A Camp utáni révületünkből hirtelen az első AEÚ születésnapon találtuk magunkat Sky Ákos nevű haverjánál. Ez fontos rendezvény volt, tortánk is volt, jelmezeink is akadtak, és SW-társasunk is: eltelt egy év, és nagyjából számba vettük, mi is történt a Star Wars klubnapokbon és a francia nyelvű monopoly pajesz-recevesz poénján kívül az AEÚ-n. Láttuk, merre kellene tovább haladni, és láttuk hogy merre lesznek azok a dolgok, amiket meg kell tartani/ki kell javítani. A társaság a nyár és a fórumtalálkozók eseményeinek köszönhetően nagyon jól összeszokott: akkor elképzelhetetlennek tűnt, hogy bármi máshogy történjen a világban és az AEÚ-n, mint ahogy ez a társaság elhatározza és véghez próbálja vinni.
Az év végére megszülettek az első nem-Jedi kasztok is, kezdve a GBE-katonákkal, Czerkásokkal, fejvadászokkal és egyebekkel, így a fórum a korábbitól egy gyökeresen más irány mellett kötelezte el magát. Kezdtünk egyre ismertebbek lenni, próbáltunk komolyabban szerveződni: a 2007-es év azonban nemvárt izgalmakat tartogatott számunkra.

Lak - László Norbert

11 megjegyzés:

 1. Az ominózus JC-ről azért el lehet mondani pár történetet, csak itt kommentben. :D Engem érdekelne.

  VálaszTörlés
 2. Nos, a Camp azért volt különleges, mert még korántsem volt úgy szervezve, mint a későbbiek. Simán belefért akár több nap üresjárat és másnaposság is, nem volt ennyire pörgetve a program. Igazából nem is volt program. Nem voltak igazi szervezők. Nem volt játékos-szervező felosztás sem. Több volt a kezdeményező hajlam mindenkiben, és a nyitottság is, mint a későbbi "professzionális" táborokban. Valószínűleg ezért olyan szép emlék mindenkinek...
  Sztorit nehéz kiemelni, viszont a Camp oldalán elolvasható mind a szerepjáték története (ami később a Shue-Vardue sztoriban megjelenik), mint a táborról írt napló. Kicsit sok betű, az igaz, de megéri hozzákezdeni. Különösen azért érdekes, mert ez volt az a tábor, amikor a tábor "kódexébe" még kézzel írtunk... Remélhetőleg S'hoa majd elhozza, és akkor meg lehet tekinteni.

  VálaszTörlés
 3. Párt történetet?

  Össz-vissz 1 napot voltam kint, de ajánlom neked a Grimi esete a Borsodi Bivallyal és a csocsó asztallal című történetet, valamint (hallomás után) a miért ne próbálj meg versenyt inni Briwe-val címűt. :)

  VálaszTörlés
 4. Akkor rosszul hallottad, mert az nem verseny volt, hanem merénylet. És neked egyébként is csitt, mivel össz-vissz 1 napot voltál :D

  VálaszTörlés
 5. Na Grimi mondd már el mi volt!:D Érdekli a népeket nagyon!

  VálaszTörlés
 6. Senkit nem érdekel rajtad kívül, és ez nem az a hely, ahol ilyesmiről írni kéne. Épp az AEÚról emlékezünk meg tudtommal!

  VálaszTörlés
 7. Már ez is a történelem része :D

  VálaszTörlés
 8. Sosydzs a múltat nem szabad háborgatni :D ;)

  VálaszTörlés
 9. Grimi: Sok dologra nem büszke az ember, de a legtöbbjéből marha nagy sztori lesz. Én nem vok büszke arra h eljöttem ebből nem is lesz jó sztori, de a te eseted kimondottan jófajta történet. Vagy mondjuk az a tavaszi tali, amin fent voltunk Kwyrrel. :P

  VálaszTörlés
 10. Ja, vagy mint a részeg rohamosztagos Zera kolibuliján - nem, nem Zera volt az :D

  De ezt majd Grimi eldönti, ne nyaggassátok.

  VálaszTörlés