2011. június 17., péntek

Star Wars - Versus elemzés

 <<A FILM MEGTEKINTÉSE>>


Nicolas Santini első filmje mindenképpen egy kiemelkedő darab. Látványos effektek, jól megkoreografált párbaj és süt róla, hogy Star Wars. Ezt látja az egyszeri néző. Lássuk, hogy mélyebbre ásva mit tapasztalunk.

A főhős, Darius
Maga a történet egyszerű: Adva van egy padawan, Darius, aki szembenéz a félelmetes Sith nagyúrral, ki olyan hatalmas, hogy a nevét sem tudjuk. Egy ádáz párbajban legyőzi Darius ellenfelét, azonban a dühe átállítja a sötét oldalra, melynek nyoma marad. Én személy szerint már láttam erre a sémára épülő filmeket, de ez nem szegte kedvemet attól, hogy többször is megnézzem. A látványvilága a filmnek a körülményekhez képest szép és kidolgozott. Alacsony költségvetésből hozták össze, mely sok helyen meglátszik az amúgy izgalmas filmen.
Maga a helyszín egy erdős, füves miliőben van, mint minden fanfilmben. Ez nem baj, mert így is maradnak lehetőségek a környezetben. Tehát magára a világra és a kidolgozásra panaszunk egyáltalán nem lehet.
Maguk a karakterek általános hőstípusokat takarnak, mely a történetnek a keretét is adja. Van egy hős Jedink és egy gonosz Sithünk, akik összecsapnak. Tipikus ,,jó a rossz ellen" harc. Maga a harc azonban jól ki van dolgozva, légiesen könnyed mozgás jellemzi, meggondolt, precíz. Ami nekem egy kicsit zavaró, hogy az érzelmek nemigen jönnek át a párbajból. Nem látom azt a harcosok tekintetében, hogy az életükért küzdenek, illetve hiányolom köztük lévő dialógust.
Kamee, a Sith lord
Akik nemigen beszélnek nyelveket, azoknak a történet megértése gondot okozhat, ugyanis a film első fele teljesen franciául van. A második felében már egyáltalán nem találkozunk dialógusokkal és szöveg nélkül is rá lehet jönni a film mondanivalójára. Szóval, akik tudnak franciául, azoknak nem okozhat nehézséget az adott dialógus megértése, ha eltekintünk a háttérzajoktól.
A jelmezek a film feltételezett költségvetését tükrözik. Ahol lehet, az alkotók maradtak az egyszerű megoldásoknál, mely leginkább Darius és a mestere jelmezén látszik meg. Valamint elkövettek egy szerintem nagy hibát, miszerint a mester hajviseletét is úgy oldották meg, mint Daruisét. Ez azért baj, mert Dariusnak a film elején rövid haja és padawan-hajfonata volt. Ez szerintem a legnagyobb hiba, ami a filmben előfordul, de könnyen túltehetjük magunkat rajta. Főleg úgy, hogy az ilyen hiányosságokat ellensúlyozza a Sith lord kinézete. Nekem ez egy hatalmas csillagos ötös.
A film zenéje egy egyedi kompozíciót takar. Az általam ismert fanfilmek közül először itt hallhatunk egy másik kultikussá vált film, a Gyűrűk ura sorozat zenéjét a sorsdöntő harc alatt. Első hallásra mindenkinél bekövetkezik egy képzavar. Nálam előfordult, hogy egy-egy jelenet Minas Tirith falaira képzeltem el, miközben a füves rét közepén a két harcos ádáz küzdelmet vívott. Egy idő után azonban hozzá lehet szokni ehhez a furcsasághoz. Ha ez megtörténik, akkor rájövünk, hogy a zene passzol a jelenethez.
Mindent összevetve ez a film egy nagyon jó elgondoláson alapszik. A karakterekkel lehet azonosulni, bár a film előtörténetét csak azok fogják megérteni, akik tudnak franciául. Mindenkinek ajánlom a figyelmébe.
Hamarosan kijön a folytatás is, melyben az alkotók egy nagy ugrást hajtottak végre az előző film kinézetéhez képest. Darius kalandjai (reméljük minél előbb) folytatódnak.És bemutatkozik egy új karakter is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése