2011. június 14., kedd

Az élőszereplős sorozat

Sokaknak nyilván a cím ismerősen hangzik, hiszen már évek óta folyamatosan érkeznek erről hírek. Az egész indult azzal, hogy Lucas 2008-ban bejelentette a sorozatot, ami a Sithek bosszúja és az Új Remény közti időben játszódna. A munkálatok meg is kezdődtek, Magyarországot, azon belül pedig az etyeki filmstúdiót preferálták Lucas-ék kezdetben. Azonban végül a csehek mellett döntöttek, a fránya anyagiak miatt. Tehát a helyszín már megvolt, a történetről is érdekes pletykákat lehetett hallani. Mi több, maga a nagyfőnök is kijelentette, hogy a forgatókönyv is megvan, elégedett vele és szeretné minél hamarabb vászonra vinni. Először 2009-re valószínűsítették a megjelenést,majd később a 2011-es időpont vált reálisabbá. Ám mint tudjuk, nem fog idén a képernyőkre kerülni. Nemcsak, hogy idén nem fog, hanem négy-öt éven belül teljesen kizárt, hogy a szobánkból nézhessük hétről-hétre a messzi-messzi Galaxist. Hogy miért is?

A válasz elég egyszerű és ez nem más, mint a pénz. Maga Lucas így nyilatkozott erről:
„A sorozat munkálatai állnak, mert ugyan megvannak a forgatókönyveink, de gőzünk sincs, hogyan valósítsuk meg azokat. A könyvekkel semmi baj, igazi Star Wars-történetek, csak éppen a költségvetésünk tizede egy mozifilmnek, és ebbe nagyon nehezen férnek bele azok a dolgok, amiktől egy ilyen vállalkozás sikeres lehet.”

Ez így elsőre eléggé elfogadható indoknak tűnik, de ha kicsit belemegyünk a számadatokba, akkor máris nyilvánvalóvá válik, miért hibádzik a dolog. A Sithek bosszúját 2005-ben 113 milliós költségvetésből hozták ki. Nyilvánvalóan ez a szám ma már nagyobb lenne, ezért mondjuk tekintsünk 120 milliót egy film költségvetésének. Ennek az egy tizede 12 millió dollár. Ez az összeg magában egy tisztességes tv sorozat elkészítéséhez tényleg kevés. Ám 20-25 millióból már az eddigi legköltségesebb sorozatok is kijönnek. Mint például a Game of Thrones tv-s adaptációja, amit a továbbiakban viszonyítási pontként fogok használni. Mégpedig azért, mert a már említett pénzkeretbe belefér, és nyugodt szívvel jelenthetem ki, hogy bizony ÍGY kell valamit megcsinálni. Jók a színészek, jó a rendezés, a forgatókönyv, a helyszínek és bizony a trükkök is. Mert Lucas papa szerint ez jelenti a költséges oldalt. De tényleg szükség van annyi CGI-re? A válasz szerintem nem. A már említett Game of Thrones-ban nincsenek percenként effektek, amit lehetett megépítettek modellekből és nagyon is jól tették. A sorozat, nem attól lesz élvezhető, hogy minden robban, és lézer lövedékek cikáznak a levegőben. Ezt mondom annak a fényében, hogy Rick McCallum az élőszereplős sorozat producere ezt nyilatkozta:
"A harmadik és negyedik mozifilm között játszódna a sztori, amikor Luke Skywalker még tini volt, de ő nem is fog felbukkanni. Gyakorlatilag a Keresztapához lehetne hasonlítani, a Birodalom lassan egyre nagyobb erőre tesz szert a galaxisban. Bemutatjuk, hogy mi történik az egyik fővárosban, Coruscantban, középpontba kerül néhány alvilági figura, akik itt élnek, hatalmat gyakorolnak a drogok és a prostitúció felett.

Tehát egy elvileg felnőtteknek szóló sorozatról beszélünk, amiben nem a túlélő Jediken lesz a hangsúly, helyette inkább az univerzum egyéb elemeire fog koncentrálni. Ezek után, talán érthető, hogy mi a probléma a költséghatárral, és Lucas embereinek hozzáállásával. A sorozat kivitelezhető lenne, nem sokkal költségesebben, tervezhető időn belül a kábelcsatornákra kerülhetne.

A fő probléma talán az, hogy a LucasArts nem a TV képernyőben gondolkozik, hanem sokkal inkább vászonban. Ám ez egy sorozatnál kevésbé szerencsés, mivel hétről hétre követik a nézők a történéseket, jobban kötődnek ezért a karakterekhez. Sci-fik közül ez bejött a Battlestar Galacticanak, ahol szintén fantasztikus szereplőgárda tolmácsolta a történetet. Voltak nagy és látványos csaták, jellemfejlődések, változatos helyszínek. Ezen példákat szem előtt tartva egy rendkívül jó sorozat születhetne meg, ám amíg a profit nagyobb úr, addig egymás után jönnek majd a The Clone Wars évadok.

16 megjegyzés:

 1. Hát, egy középkor-szerű sorozatot jóval könnyebb díszletekkel és jelmezekkel megoldani, mint egy sci-fit, avagy űrfantasy-t (a kötekedők kedvéért) megalkotni, és valljuk be, az a Battlestar Galactica elég bugyután néz ki egy sw filmhez képest. Én nem szeretnék ilyen színvonalú technikával rendelkező sorozatot Star Warsként látni.
  Tudtommal sokkal inkább az a gond, hogy ha túl drága volna megcsinálni, a televízióknak kéne mocskosul megfizetni, hogy hétről-hétre leadhassák a részeket.

  VálaszTörlés
 2. A televíziót biztos nem kell megfizetni. Mert pont fordítva van, a stúdió csinál egy pilotot amit aztán megmutat a csatornáknak, akik később döntenek róla. így a network tv fog fizetni jelen esetben a LucasArtsnak és adott esetben megbeszélik a reklámokból befolyó összegek elosztását.
  Sztem BSg királyul van megoldva,de azóta azért nyilván történtek fejlesztések.

  VálaszTörlés
 3. Szerintem két dolog látszik egyértelműen: 2006-2007-ben úgy gondolták, hogy 2009-ben már a képernyőkön lesz a sorozat. Ezt megtorpedózta a a gazdasági világválság.
  A másik meg az, hogy szerintem ez duma, most a 3D-re került hirtelen a hangsúly, egyrészt, másrészt pedig a válság miatt még mindig reszket a seggük.
  Kb ennyi szerintem.

  VálaszTörlés
 4. A 3D-vel összeszednek egy kis pénzt még, kitalálják, hogy legyenek a dolgok, és vagy a következő 6 évben (míg mennek a 3D-s epizódok), vagy utána már biztosan megkezdődnek a munkálatok.

  A szándékok komolyak, ezt ne tévesszük szem elől.

  VálaszTörlés
 5. Soossyy mi az a network tv? Ha ilyen fontos, miért nem derül ki ez a cikkből?
  És Grimi úgy értette, hogy a televíziótársaságok fizetnek, hogy leadhassák, vagyis "megveszik" a sorozatot - mint minden más sorozatnál - a reklámbevételeken meg valóban osztozkodnak.

  VálaszTörlés
 6. Én kevésbé bízom ebben, egyrészt véleményem szerint ez a 3D baromi nagy borlehúzás. Továbbá a válság szerintem annyira nem érintette őket, de ezt nem tudom.
  Gondoltam, hogy ebbe nem fogunk egyetérteni de ez nem gond. Ezért kell flame indító posztokat írni, hogy használják a blogot :D Továbbá én fenntartom a véleményemet. A lényeg semmi más csak a profitmaximalizálás.

  VálaszTörlés
 7. A network tv egy lehetséges felvásárló és azért nem derül ki mert nekünk magyaroknak semmit nem mond. A network tv pl a HBO v a Showtime ahol beleférnek a durvább nagy költségvetésű dolgok. Ennek ellenére akármelyik tv csatorna megveheti: CBS,NBC, CW.... stb

  VálaszTörlés
 8. Persze, hiszen, ha úgy állnak hozzá egy munkához, hogy "hát majd csak lesz valami bevétel úgyis" az veszélyezteti az adott stúdió létét. Azért, mert lehet, hogy lesz bevétel, de mivel nem biztosítják azt, hogy sok legyen, vagyis biztosan elég, akkor a létüket nem biztosítják a lehető legjobban, és az gondot jelentHET.
  Meg, hogy nem érintette őket a válság... nem kell, hogy egyezzen az emberek véleménye, de te melyik bolygón éltél az elmúlt 3 évben?

  VálaszTörlés
 9. Tényleg úgy értettem, ahogy Lak mondta :D Lehet akármilyen jólmenő egy tévétársaság, a Fox például, hétről hétre akkora összegeket kicsengetni még nekik se lehet egyszerű.

  VálaszTörlés
 10. Hát mivel feltételem, hogy Lucasék jó esetben nem vettek fel svájci frank alapú hitelt meg mondjuk hitelt akkor annyira nem állhatnak rosszul. Folyamatosan jönnek a bevételek, a különböző merchandiseból, ez a fő bevételi forrás. A részvények lehet, hogy estek, de ezzel nem magyaráznám a projekt késését.

  VálaszTörlés
 11. A tvzés amerikában 2 lépcsős: az 1. amikor valamelyik nagy csatorna adja hétről hétre. Abból brutális bevételek jönnek, azért valljuk be, hogy az SW elég nagy húzónév. Nem kell megcsinálni a brandet mert az már készen van.
  A 2. pedig amikor eladják a kisebb társaságoknak az ismétlések jogát. Na ez az igazi profit, ebből hatalmasat lehet kaszálni. Továbbá ha a 20-25 milliós árkategóriát nézzük akkor látjuk, hogy vannak ilyen sorozatok. Lásd Game of Thrones aminek a 2. évadát egyből be is rendelte a HBO.

  VálaszTörlés
 12. Egyébként lehet, hogy "a magyarok szempontjából nem fontos" szerinted, viszont a hír szempontjából igenis fontos, hogy melyik az a külföldi adó, ahol leadják először majd a sorozatot esetleg. Mint a Cartoon Network-nél, hiába van az itthon is. Ilyet állítani kb olyan, mintha azt mondanánk, hogy nem érdekes a magyarok szempontjából a facebook.com, mert az egy külföldi oldal.
  Visszatérve: igenis fontos dolog.

  És visszatérve a válságra: Soossyy, próbáld már meg átlátni kicsit a dolgot. Nem csak az van, hogy mindenki megijedt, mert valaki kimondta, hogy "gazdasági világválság" és erre leestek a NASDAQ-részvények. Az elmúlt 3 évben kb minden becsődölt, ami csak lehetett, neves régi bankok zártak be, emberek százezreit bocsájtották el világszerte, cégek tűntek el, megrendelések, stb. Esett az emberek keresete, megélhetésének biztonsága, hadd ne soroljam. Egyszerű példa: ha téged most kirúgnak a munkahelyedről, és 5 hónapig nem találsz munkát, nem fogsz Star Wars-könyvet venni. De ha egy könyvkiadónak ki kell rúgnia egy csomó alkalmazottat, meg be kell zárni 1-2 üzletet, akkor mondjuk lehet, hogy a szórakoztatóirodalmi részlegét is picit leépíti, és nem vesz meg LucasBooks-os licenszet, stb stb stb.
  Ne akard azt mondani, hogy egy olyan, amúgy a világ más-más (ezernyi, NEM feltétlen filmes profilú) cégeihez képest kissebb cég, mint a LucasFilm Ltd. csak részvényár csökkenésben élte meg a gazdasági válságot....

  VálaszTörlés
 13. Úgy értem, hogy a LucasFilm, mint kisebb cég. Egye s-el kisebb :D

  VálaszTörlés
 14. Való igaz végig lehet pörgetni a spirált, de még mindig kétlem, hogy ne lenne rá keretük. Nem tudnának találni támogatót stb. Sokkal valószínűbb az,hogy egyszerűen olcsóbb gyártás magasabb eladás jobban megéri nekik.
  Szememben se Lucas se a cége nem szent. A CW-ért meg a 3D-ért se vagyok oda.( az egyébként szerintem nagy bukta lesz, de majd meglátjuk)

  VálaszTörlés
 15. Lehet. Idővel kiderül. Bár a cucc kész, és a konvertálás költségei jóóóval alacsonyabbak, mint a filmgyártásé, ennek ellenére majd biztosan sokan elmennek a moziba újranézni. Azt se felejtsük el, hogy pl a TCW-vel rengeteg gyerek ismerkedett meg a Csillagok háborújával, akik a moziban pl még nem látták a sagát. Viszont mondjuk a szüleik igen, akik majd elviszik őket, mert számukra is sokat jelentett az SW-s mozi élmény, stb stb stb... lehetne sorolni, van mögötte okosság, de tényleg csak idővel fog kiderülni, hogy mennyi pénzt hoz majd.

  VálaszTörlés
 16. Egyébként szóba került, a Fox megvette a Terra Novát ( Spilberg sorozata) és a pilot költésige 20 millió dollárba kerültek. Tehát ez szerintem, nem a tv társaságon múlik.

  VálaszTörlés